Enligt tysk polis har minst fyra personer omkommit i olyckan och omkring 150 personer skadats. Foto: TT

Avfärdar uppgifter om tysk tågolycka

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis tillbakavisar uppgifter om att den dödliga tågolyckan skulle ha orsakats av ett avstängt signalsystem.

– Det är rena spekulationer, vi avfärdar det, säger en talesperson för polisen i Bayern till en lokal radiostation.

Tio personer omkom och minst 17 skadades allvarligt när två tåg frontalkolliderade i södra Tyskland i går, i närheten av staden Bad Aibling, sex mil sydost om München i Bayern.

Tågkraschen i Bayern

– Jag kastades genom halva tåget. Jag var så rädd att jag skulle dö. Bredvid mig var en man som kastats rakt mot en fönsterruta. Han var mellan 45 och 50 och jag såg honom dö, berättar passageraren Stefano för tidningen Bild.

Enligt uppgifter i tyska medier skulle signalsystemet ha stängts av manuellt, vilket i sin tur förhindrade att ett automatiskt bromssystem stoppade tågen.

I fokus för utredningen står just nu den person som sköter signalsystemet, enligt en källa nära utredningen. Transportministern Alexander Dobrindt uppmanar dock medier och allmänhet att inte spekulera innan utredningen är klar.

– För närvarande måste vi vänta på resultaten av utredningen. Allt annat är spekulationer, som är olämpliga och inte skulle vara till någon hjälp, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågkraschen i Bayern

Mer i ämnet