Ambulanser på väg ut ur Aleppo

Evakuering av Aleppo har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Evakueringen av östra Aleppo har inletts och patienter har nu börjat lämna östra Aleppo, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Men den första ambulansen som lämnat området blev beskjuten och tre människor skadades, enligt rebellkällor.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att den första fordonskolonnen börjat evakuera sjuka från östra till västra Aleppo. Enligt hjälporganisationen Vita hjälmarna har en av deras volontärer skjutits av en av syriska regimens krypskyttar.

Syrienkriget

Den syriska militären uppgav under morgonen att vapenvila har rått sedan i natt och att de första kolonnerna börjat rulla från östra till västra Aleppo.

Patienter evakueras först

Kolonnerna har börjat transportera patienter i behov av sjukvård, men ännu inga rebeller eller civila grupper, enligt SOHR. Färden kommer att gå genom regeringsstyrkornas område till ett rebellkontrollerat område på landsbygden väster om Aleppo.

Röda korset och Röda halvmånen sade strax innan evakueringen påbörjades att de har tio ambulanser och 100 volontärer redo att delta i operationen.

FN och ryska soldater deltar

Ryska medier uppgav vid 08-tiden att ryska soldater kommer att bistå i evakueringen. Enligt landets försvarsdepartement har Ryssland fått i löfte från Syrien att rebellsoldater och deras anhöriga kommer att ges fri lejd för att evakueras till staden Idlib.

Jan Egeland, norsk FN-rådgivare, säger enligt Reuters att han är förhoppningsfull att det ska gå att evakuera tusentals civila, men att det dröjt innan ryssarna gett sitt godkännande att FN får delta.

Enligt den första överenskommelsen skulle tusentals civila och rebeller evakueras från Aleppo tidigt i går morse. Men nedkylda och hungriga civila som hade samlats före gryningen för att lämna staden hamnade i stället i en för dem bekant mardröm då staden skakades av flygattacker.

Fakta: Slaget om Aleppo

  • Det som började som folkliga protester mot Bashar al-Assads styre 2011 slogs snabbt och våldsamt ned av regimen och situationen urartade snart till ett inbördeskrig i Syrien.
  • Under åren har fler och fler parter blandats in i stridigheterna. Över 300 000 människor har dödats och miljoner har tvingats på flykt, i första hand inom landet och till grannländerna men även till Europa.
  • Aleppo, landets största stad och därmed en viktig knutpunkt för handel, har drabbats hårt av kriget. Staden har varit delad mellan rebeller och regimen sedan 2012.
  • Sedan regimen inledde sin senaste offensiv, i mitten av november, för att ta över kontrollen över hela Aleppo, har över 400 civila dödats i de rebellkontrollerade delarna av staden, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Dessutom har minst drygt 350 rebeller dödats.
  • I de delar av staden som hålls av regimen har minst 130 civila dödats, enligt SOHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet