Syriske konstnären Wissam Al Jazairys har låtit lägga Alans kropp mitt i FN:s högkvarter. Foto: Bild från Twitter

Alan, 3, sörjs av en hel värld

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktansvärda bilden av treårige Alan Kurdi vars döda kropp spolats upp på en turkisk strand, har fått en värld att vakna. Nu sprids mängder av talande, starka och tragiska bilder där pojken blivit en symbol för en flyktingkatastrof som urartat fullständigt.

Bilden blev snabbt en symbol. En ögonöppnare för många där det blev enkelt att känna igen sig. En liten pojke som ligger död på en strand. Det var lätt att tänka ”Det kunde ha varit mitt barn”.  Många fick kanske en ögonöppnare över vad som sker på Medelhavet, där tusentals flyktingar dör i små båtar mot ett bättre liv. Bilden spreds i sociala medier, men den användes också för att både hylla pojken och för att skicka ett politiskt budskap – något måste göras.

Sprids som politiskt budskap

Det är både konstnärer och privatpersoner som tolkat bilden på olika sätt, med hjälp av Photoshop eller gjort egen konst. Alan Kurdi har avbildats liggande i en säng i ett barnrum där det ser ut som att han sover. Han har fått änglavingar och i en bild ses han hämtas upp till himlen av sin mor, som också miste livet under flykten. Men i en bild har Alans döda kropp har lagts framför en mängd arabledare för att illustrera att arabländerna inte gör tillräckligt för att hjälpa syrierna. Han har också lagts mitt i ringen av ledare i FN:s högkvarter.

#flykt

Bilderna sprids bland annat på Twitter via en turkisk hashtagg #kiyiyavuraninsanlik som sedan översattes till engelska ”Humanity washed up ashore” – mänskligheten uppspolad på land. I skrivande stund hade hashtaggen använts över 200.000 gånger skriver BBC.

En twittrare skrev när han delade bilden vidare: ”Man ska vara tyst när barn sover men inte när barn dör”.

Bilden är talande och stark i sig själv – men får nytt liv i en värld som kanske håller på att vakna.

Vi har ändrat stavningen på pojkens förnamn. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet