Ballongerna släpps vid Brandenburger Tor i Berlin. Foto: TT

Ballonger fyllde himlen över Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals upplysta ballonger fyllde himlen över ett Berlin som mindes murens fall 25 år tidigare. En historisk milstolpe och en inspirationskälla för dem som i dag lever under tyranni, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Det (murens fall) visade att vi har makten att forma vårt öde och göra saker bättre, sade Merkel vid en minnesceremoni och påpekade att människor i Ukraina, Syrien och Irak borde värmas av exemplet med hur hastigt muren helt plötslig föll, skriver Reuters.

– Det var en seger för frihet över träldom, fortsatte Merkel.

Tyskland: 25 år sedan muren föll

Gräns av ljus

Över hundratusen berlinare och turister tog sig till stadens centrum för att delta i minnesceremonierna på söndagen. Många valde att vandra den 15 kilometer långa sträcka där muren en gång gick.

I samband med minnesdagen har 8 000 upplysta ballonger satts längs gränsen, en konstutställning som döpts till Lichtgrenze (Ljusgränsen). Ballongerna satt på pålar som är 3,6 meter höga för att matcha höjden på barriären. De släpptes sedan upp i luften till tonerna av Beethovens Ode till glädjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyskland: 25 år sedan muren föll

Mer i ämnet