Bank of America jagar domännamn inför ny Wiki-läcka

En av USA:s största banker, Bank of America, väntas bli måltavla då Wikileaks snart släpper tusentals dokument om en amerikansk banks oetiska affärer. Och finansjätten har redan gått på defensiven genom att försöka förhindra skapandet av häcklande webbsidor.

Bland annat har banken registrerat hundratals domännamn som vittnar om rädsla för att VD:n Brian Moynihan kommer att smädas på nätet.

Till exempel har adresser som "BrianMoynihanSucks.com" and "BrianMoynihanBlows.com" köpts upp, enligt Domain Name Wire.

Även andra höga Bank of America-chefers namn har registrerats i mer eller mindre fantasifulla webbadress-kombinationer.

Vanligt förekommande
Att stora företag i förebyggande syfte köper upp möjligt komprometterande webbdomäner och sökord är relativt vanligt. I samband med oljespillet i mexikanska golfen köpte till exempel brittiska BP upp sökord för att "rätt information" skulle hamna högt hos olika sökmotorer.

Och Bank of America har sannolikt lärt sig av andra amerikanska bankers kamp mot missnöjda nätaktivister.

Mitt under brinnande finanskris 2009 försökte nämligen den amerikanska bankjätten Goldman Sachs stänga ner sajten med det föga smickrande namnet "", som då blivit en samlingsplats för missnöjda kunder.

Stoppar Wikileaks-pengar
Redan i samband med att Wikileaks för ett tag sedan flaggade för att nästa stora läcka skulle avslöja oetiska bankaffärer, meddelade Bank of America att alla transaktioner som misstänktes vara relaterade till dokumentläckar-sajten skulle stoppas.

Ett utspel som kom kort efter att företag som Visa, Mastercard och Paypal beslutat att bojkotta Wikileaks.

Wikileaks kontrade då med att uppmana sparare och företagare som gör affärer med banken att avsluta sina konton och "placera sina tillgångar någon annanstans".

Johan Wicklén
johan.wicklen@svt.se

Publicerad: