En bengaltiger i Indien. Foto: TT

Bara 100 tigrar hittades i Sundarbans nationalpark i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Den bengaliska tigern är allvarlig hotad i Sundarbans nationalpark i Bangladesh. I den senaste undersökningen hittades bara 100 tigrar, när antalet för tio år sedan var 440. Tigern hotas av tjuvjakt samt förlust av livsmiljöer.

Sundarbans mangroveskog har klassats som världsarv av Unesco. Den ligger i Bengalen och huvudsakligen i Bangladesh, men även den indiska delstaten Västbengalen.

Den bangladeshiska regeringens naturvårdsspecialist, Tapan Kumar Day, säger till AFP att en årslång studie som avslutades i april visar att antalet tigrar i Sundarbans antionalpark  ligger mellan 83 och 130.

Enligt experter är det dock möjligt att bättre analysmetoder är en förklaring till det stora tappet i antalet tigrar.  I den senaste tigerräkningen användes dolda kameror i stället för tassavtryck, vilken anses ge en mer korrekt siffra.

­Ungefär 74 tigrar har tidigare räknats i den indiska delen av Sundarban, vilken omfattar knappt 40 procent av de över 10.000 kvadratkilometer stora området.

Undersökningen bekräftar att antalet tigrar minskar snabbt

Monirul Khan, professor i zoologi vid Jahangirnagar University i Bangladesh, och landets främsta tigerexpert, säger att den nya undersökningen bekräftar hans värsta farhågor.

– Det verkar som tigerpopulationen har minskat ännu mer än vad vi hade trott, säger Khan som tidigare hade uppskattat antalet tigrar till mindre än 200.

Att rädda tigrarna skulle kräva mer omfattande åtgärder från myndigheternas sida på grund av tjuvjakt och skövlingen av mangroveskog. Det ökade välståndet i Sydostasien har också ökat efterfrågan på tigerprodukter till den traditionella asiatiska medicinen.

Tigern är en av de mest hotade arterna

Enligt Världsnaturfonden WWF är den vilda tigern utrotningshotad i hela världen. Antalet vilda tigrar har fallit från 100.000 år 1.900 till ungefär 3.200 i dag.  Den stora nedgången skedde under 1900-talet och berodde först på troféjakt.

Av tigerns åtta eller nio underarter är redan tre försvunna och den sydkinesiska tigern är mycket nära utrotning. Den bengaliska tigern har klassats som starkt hotad av Internationella naturvårdsunionen.

Enligt en uppskattning med hjälp av bilder tagna med automatiska kameror som utföredes 2007 av Wildlife Institute of India, består den vilda populationen av 1.300 till 1.500  individer.

Indien rapporterade dock tidigare i år att det totala antalet tigrar i hela landet har ökat med 30 procent jämfört med 2010.  Indien räknas nu ha drygt 2.200  tigrar i 18 delstater.

Den bengalska tigern finns i princip över hela Indien, men bara i små fickor av naturreservat.

Bangladesh nationaldjur

Den största koncentrationen av bengalska tigrar finns i Indien och bangladesh, men utbredningsområdet sträcker sig även till Nepal, Bhutan och västra Burma.

Professor Y.V. Jhala vid naturvårdsinstitutet i Indien, betraktar sina bangladeshiska kollegors färska siffror som realitet.

– Att antalet tigrar skulle vara 440 är en myt och fantasi. Den bangladeshiska sidan av Sundarban kan med nuvarande storlek bevara beståndet av uppemot 200 tigrar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.