Till vänster i bild Theresa May och till höger Andrea Leadsom. I mitten avgående premiärminister David Cameron. Foto: TT

Bara två kvar i brittiskt partiledarval

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att det blir två kvinnor – Theresa May och Andrea Leadsom – som tar upp kampen om den brittiska premiärministerposten efter David Cameron.

Det blev som väntat justitieminister Michael Gove som röstades ut under torsdagen då de tre kvarstående kandidaterna skulle reduceras till två under en omröstning hos de konservativa politikerna.

Kampen står nu mellan inrikesminister Theresa May och energiminister Andrea Leadsom om att ta över posten efter premiärminister David Cameron.

Brittisk EU-omröstning

Detta innebär att Storbritannien kommer att få sin andra kvinnliga premiärminister efter Margret Thatcher som regerade 1979-1990.

Det var efter resultatet i folkomröstningen huruvida Storbritannien skulle stanna kvar i EU eller inte stod klart, som premiärministern David Cameron meddelade att han avgår. Efter det har fem kandidater vaskats fram – och sållats bort en efter en.

Det slutgilltiga valet kommer nu att hållas genom en omröstning bland Tory-medlemmarna och presenteras den 9 september.

Den nya partiledaren kommer att ansvara för förhandlingarna kring Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen och samtidigt försöka få den brittiska ekonomin på fötter igen efter att, då den skakats om rejält efter att valresultatet stod klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet