Barbröstade aktivisten grabbar tillbaka på Trump-statyns skrev

Publicerad

I en protest mot USA:s blivande president Donald Trump gick en Femen-aktivist till attack mot en vaxdocka i ett museum i Madrid. Hon trängde sig förbi avspärrningar när Trump-dockan skulle avtäckas, barbröstad med orden ”Grab back” skrivna över brösten, och grabbade tag i vaxdockans skrev.

Attacken är en passning på den blivande presidentens kända uttalande från 2005, då han talade nedsättande om kvinnor och sa att han kan göra vad som helst med en kvinna för att han är känd.

”When you're a star they let you do it. You can do anything. Grab them by the pussy. You can do anything” säger Trump i det ökända klippet, som läckte ut under valkampanjen.

Femen-aktivisten i Madrid hade också texten ”grab patriarchy by the balls”, ungefär ”ta patriarkatet i kulorna”, skrivet på ryggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.