Barcelona inför burkaförbud

Uppdaterad
Publicerad

Barcelona, Spaniens näst största stad, förbjuder kvinnor från att bära burka i kommunala byggnader som dagis, bibliotek och marknader.

Barcelona blir den första stora spanska staden som förbjuder burka och nikab, alltså heltäckande ansiktsslöjor, i kommunala byggnader.

Den socialistiske borgmästaren Jordi Hereu sa på måndagen att det inte ska vara möjligt att vistas i kommunala byggnader utan att kunna bli identifierad.

”Riktar sig inte mot en religion”

Jordi Hereu säger att förbudet inte riktar sig specifikt mot en religion, utan att det gäller alla sorts ansiktshinder, som skidmasker och motorcykelhjälmar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

För några veckor sedan blev den mindre staden Lleida, som liksom Barcelona ligger i Katalonien, först ut i Spanien med ett burkaförbud.

Även staden Tarragona har nu följt Lleidas exempel, och röstat för ett förbud mot burka i kommunala byggnader, enligt El País. Därmed har samtliga katalanska provinser röstat för ett förbud – utom Girona som röstade emot.

Diskuteras i flera europeiska städer

I Barcelona kommer förbudet att träda i kraft efter sommaren, skriver Reuters.

Diskussionen om förbud mot heltäckande slöja pågår i flera städer i Europa.

I april röstade exempelvis det belgiska parlamentet för ett förbud mot heltäckande slöja på allmän plats.

Jenny Modin

Burka och nikab

Begreppet burka används i Indien, Afghanistan och Pakistan som en beteckning för traditionell klädedräkt för kvinnor med heltäckande fotsid klädnad och ansiktsslöja.

Burkan bärs över övriga kläder.

Nikab är en slöja som täcker ansiktet och används tillsammans med huvudduk.

En del slöjor av denna typ lämnar ögon och panna synliga medan andra enbart lämnar en smal springa för ögonen.

NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.