Här är de misstänkta bakom attacken i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har gripits misstänkta för koppling till terrordådet i Barcelona. En 28-årig man ska ha anmält sig själv till polisen medan hans 17-åriga bror uppges vara på flykt undan polisen. Tonåringen tros vara den som körde skåpbilen in i folkmassan.

Minst 14 personer dog när en vit skåpbil körde in i en folkmassa på det populära turiststråket La Rambla i Barcelona på torsdagseftermiddagen. Natten till fredagen sköts minst fem personer till döds efter att ha rammat människor på ett promenadstråk i staden Cambrils. 

Spansk polis tror att minst tolv personer ingick i terrorcellen bakom attackerna, uppger El Pais.

Terrordådet i Barcelona

LÄS MER: Detta vet vi om misstänkta terrorattacken i Barcelona

Tre gripna

Fyra personer har gripits med misstänkt koppling till attacken i Barcelona, uppger brittiska medier.

En av de gripna är en spansk medborgare från staden Melilla, som frihetsberövades i staden Alcanar – samma stad där det inträffade två explosioner i ett hus på onsdagen. En person dog vid explosionerna och polisen misstänker att man var i färd med att tillverka en bomb. Polisen tror att händelsen är kopplad till attacken.

Den andre personer som gripits är en 28-årig marockansk medborgare, som frihetsberövades i den katalanska staden Ripoll.

På fredagsmorgonen greps ytterligare en person i Ripoll, misstänkt för att vara kopplad både till attacken i Barcelona och händelsen i Cambrils, uppger katalansk radio enligt Reuters. Det rör sig om en 34-årig marockansk man som bodde i Ripoll. Han tros ha varit bekant med 28-åringen, uppger The Telegraph.

Senare kom besked om att en fjärde person hade gripits med koppling till båda attackerna, uppger Reuters.

Dessutom har spansk polis gått ut med namn på 17-årige Moussa Oukabir, som misstänks ha kört skåpbilen. Han är bror till 28-åringen och enligt El Mundo den huvudmisstänkte. Mannen som körde fordonet tros ha lämnat platsen till fots, men är troligtvis inte beväpnad, sade polischefen Josep Lluís Trapero efter attacken. Jakten på honom fortsätter.

LÄS MER: 13 döda och 100 skadade – men dödssiffran väntas stiga

Kom själv in till polisen

Spansk polis har släppt en bild på den 28-årige mannen, enligt Reuters en fransk medborgare med marockanskt ursprung. Hans id-handlingar användes för att hyra skåpbilen som användes vid attacken i Barcelona. Mannen uppges själv ha kommit in till polisen efter att ha sett sitt ansikte cirkulera i medierna. Han hävdar att hans handlingar stals när han befann sig i Ripoll, cirka tio mil från Barcelona, uppger tidningen La Vanguardia enligt BBC. 

Enligt poliskällor ska mannen ha sagt till polisen att hans bror kan ha stulit handlingarna som hittades inne i fordonet, uppger den spanska tv-kanalen TVE.

New York Times rapporterar att tre skåpbilar har hyrts i 28-åringens namn.

Suttit i fängelse

28-åringen föddes i den marockanska staden Aghbala, men flyttade senare till Marseille i Frankrike, enligt hans Facebooksida, skriver The Guardian. Poliskällor uppger att han hade ett identitetskort som utfärdas för utländska medborgare som bor i Spanien. Antiterrorpolis säger till El Pais att han vistades i Madrid tidigare i år, de uppges undersöka var han bodde och vilka han kom i kontakt med.

Han ska ha suttit i fängelse i den katalanska staden Figueres och släpptes 2012, uppger El Pais. Enligt hans Facebooksida bor han nu i Ripoll, norr om Barcelona, men sidan har nu stängts ned, skriver The Independent. 

Säkerhetskällor uppger att 28-åringen nyligen besökte Marocko, han ska ha återvänt till Barcelona den 13 augusti, enligt El Pais.

Men enligt Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb finns det ingen koppling mellan de misstänkta till attacken och Frankrike, skriver Reuters.

– Vi har kört listan över inblandade i vår databas. Vi har inte, än så länge, slagit fast att några av personerna kan ha varit i Frankrike, säger han.

Terrorrörelsen IS påstår via sitt propagandaorgan Amaq att den ligger bakom dådet. Det har inte bekräftats av den spanska polisen.

LÄS MER: CIA varnade polisen för två månader sen

TV: Se det dramatiska räddningsarbetet i Barcelona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet