Barnrättsorganisationen Plans Mattias Bryneson säger att Nepal är i stort behov av hjälp. Foto: Plan/TT

”Barn och fattiga drabbas hårdast”

Uppdaterad
Publicerad

En desperat situation där människor behöver mat, filtar för att hålla värmen och barn som är rädda och i behov av trygghet. Så beskriver Mattias Bryneson, barnrättsorganisationen Plans chef i Nepal, situationen i landet efter lördagens förödande jordbävning.

Mattias Bryneson sitter i en bil på väg till Katmandu när SVT Nyheter får tag på honom. Han beskriver att de områden han har passerat på väg till huvudstaden klarat sig förhållandevis bra jämfört med andra distrikt där Plan är närvarande. Från distrikten Baglung, Myagdi och Parbat, som alla drabbats hårt, rapporterar Plans medarbetare om raserade hus och många skadade skolor.

– Lyckligtvis skedde skalvet vid lunchtid en lördag, så inga barn befann sig i skolorna. Det var ändå lyckosamt för annars hade katastrofen kunnat vara än värre, säger han till SVT Nyheter.

Jordbävning i Nepal

Många kan inte få hjälp

Han återberättar hur Plans personal i Katmandu beskriver den rådande situationen:

– Människor är livrädda, många hus är skadade och stora delar av den gamla staden har raserats. Det är väldigt många skadade och döda.

Mattias Bryneson understryker att i en katastrof som denna är det framförallt barn och fattiga som får det svårast och drabbas hårdast. Han beskriver att många skadade ute på landsbygden inte kan ta sig från sina byar för att få sjukvård på grund av raserade vägar och att landet är i stort behov av hjälp.

”Höga byggnader svajade fram och tillbaka”

Det kraftiga efterskalvet, med magnituden 6,7, som drabbade landet i dag kände inte Mattias Bryneson själv så mycket av.

– Vi satt i bilen då och körde på en väldigt guppig väg. Men i Katmandu svajade höga byggnader fram och tillbaka.

Han berättar att det förekommit efterskalv hela natten och att de känns över hela landet.

– Många har inte vågat sova och alla håller sig utomhus. Ingen vågar gå tillbaka in i sina hus med rädsla för nya efterskalv.

Plan har jobbat i Nepal sedan 1978 och Mattias Bryneson berättar att organisationen har 250 medarbetare i landet och att de lyckats få tag i alla utom en, som ska befinna sig i Katmandu. Han beskriver det ändå som att Plans personal med familjer klarat sig förhållandevis bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet