Muhammad är 8 år, eller det är vad han tror, han vet inte säkert och är den äldsta av de tre bröderna som alla sitter vid den slitna vävstolen i deras hem utanför Peshawar. Foto: Niclas Berglund/SVT

Barnarbetet i Pakistan ökar

Publicerad

Allt fler barn tvingas att arbeta i Pakistan, där mer än 60 procent av invånarna enligt Landguiden lever på mindre än 15 kronor om dagen. Ofta handlar det om tunga och svåra arbeten i hemmen.

– Mina fingrar och händer värker hela tiden. Vi sitter ofta tio timmar varje dag framför vävstolen, berättar Mohammad som är åtta år gammal.

Bröderna arbetar i tre timmar och därefter tar de en paus och arbetar sedan vidare igen. Det är långa, krävande dagar där framför vävstolen. Mattan, som de arbetar med, ska vara klar om två månader – det känns nästan som ett oändligt uppdrag.

Växande problem

Peshawar i nordvästra Pakistan är känt för sin matthandel. Ofta är det lika välkänt att det är barn som väver mattorna.

– Det här är ett allvarligt och växande problem. Barnen berövas sin skolgång, utsätts för en omänsklig arbetssituation och deras hälsa påverkas, säger Habiba Salman i organisationen Sahil som arbetar för att motverka barnarbete.

Minst 4 miljoner barn arbetar

De siffror som säger att ungefär 4 miljoner barn arbetar i Pakistan är gamla. I dag har antalet ökat, hävdar barnrättsorganisationer samt FN-organ så som ILO. I Pakistan finns heller inga lagar som direkt förbjuder barnarbete.

Mohammad och hans två bröder arbetar på sin familjs gård och väver mattor från tidigt på morgonen till sent på kvällen.

– Det här är det enda arbete min familj har. Vi hjälps alla åt för att vi ska kunna överleva, säger han.

Bröderna har ett mönster de följer och mattan är beställd av en handlare i Peshawar. För det hårda och omänskliga arbete som barnen utför får familjen ungefär 50 dollar. Fattigdomen är utbredd i den nordvästra delen av landet. Peshawar gränsar både till Afghanistan och de våldsamma, halvautonoma stamområdena som ligger intill provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

– Flera av de fabriker där mattor tidigare tillverkades har lagt ner och nu vävs många mattor i hemmen i stället och barnen måste hjälpa till. Det är inget fel med det, säger Ibrahim som är matthandlare i Peshawar.

Arbetet har ingen gräns

Problemet är att skolgången inte är obligatorisk här och att det egentligen inte finns någon gräns för hur mycket barnen tvingas arbeta.

– Barnen finns ju liksom på sin arbetsplats 24 timmar om dygnet. Vi har ett jätteproblem nu i Pakistan och i dag finns det inga lagar som direkt förbjuder barnarbete här, berättar Habiba Salman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.