Barnen räddas från sönderbombat hus i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Den humanitära krisen i Aleppo är total och nya bilder visar hur flera barn räddas ur sönderbombade hus i stadens östra delar.

Striderna mellan rebeller och syriska och ryska trupper i Aleppo har drabbat civilbefolkningen hårt. Minst 20 civila dödades under tisdagen.

I nya bilder från en fransk hjälporganisation syns hur hjälparbetare söker igenom ett område i östra Aleppo där flera hus sprängts i bitar efter ett luftanfall.

Syrienkriget

Ur ett raserat huset kommer flera barn samtidigt som smällar hörs, en liten flicka ropar efter sin mamma. 

– Hon är på fjärde våningen.

– Vi går och letar. Kan hon inte röra sig, frågar en hjälparbetare. 

– Jag vet inte, jag vet inte var hon är, säger flickan gråtandes.

Flickans mamma hittas tillslut, allvarligt skadad, men familjen måste fly huset utan sin bror som begravts under rasmassorna. 

200 civila dödsfall

Situationen i Aleppo är kritisk, 200 civila har dött de senaste veckorna, bland dem närmare 30 barn. 

Men trots att 20.000 invånare har flytt Aleppo de senaste tre dagarna befinner sig enligt FN 100.000 barn fortfarande i de rebellkontrollerade områdena i de östra delarna av staden.

Extrainkallat toppmöte

FN:s säkerhetsråd ska nu samlas för ett extrainkallat krismöte om den humanitära katastrofen i stadens belägrade delar. Detta samtidigt som människorättsorganisationer har anklagat ryska och syriska trupper för att med flit bomba sjukhus och civila mål i de rebellkontrollerade områdena.

Anklagelser som förnekas både av Ryssland och den syriska regimen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet