• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

I Sydsudan har barn länge tvingats strida för olika militära grupper. Efter en tids förbättring komme rnu återigen larm om att fler barn tvingas strida igen. Arkivbild. Foto: TT

Barnsoldater rekryteras åter i Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals barn så unga som nio år har rekryterats av beväpnade grupper i Sydsudan i år. Samtidigt ökar övergreppen mot kvinnor och barn i landet, rapporterar FN:s barnfond Unicef i en ny rapport.

Sedan årsskiftet har minst 650 barn tvingats in i beväpnade grupper. De flesta av dem är pojkar som tvingas strida, men även flickor har kidnappats för att bära utrustning och laga mat åt soldaterna. Dessutom våldtas också de unga flickorna, enligt Unicef.

Lyckades hjälpa många

2015 slöts ett fredsavtal mellan regeringsstyrkorna och rebellerna och Unicef hjälpte då nära 1.800 före detta barnsoldater i landet tillbaka till vanliga liv med skolgång och lek. Extra viktigt i ett land där mindre än hälften av alla barn får gå i skolan.

Nu varnar Unicef för att dessa framsteg riskerar att gå förlorade i och med att fredsavtalet brutits och att beväpnade grupper åter börja använda barn i strider.

– Den dröm vi hade för barnen i landet har blivit en mardröm och barnen fortsätter att utsättas för förskräckliga prövningar, säger Justin Forsyth, vice verkställande direktör på Unicef.

Våldtäkt som vapen

Organisationen framhåller också att rapporterna om sexuellt våld mot flickor och kvinnor i landet blir allt fler och att våldtäkt, sexuella utnyttjanden och kidnappningar som ett vapen i konflikten måste upphöra.

Fakta: Barnen och konflikten i Sydsudan

  • Omkring 900.000 barn har tvingats fly inom landet.
  • Mer än 13.000 barn har försvunnit eller separerats från sina familjer.
  • Över hälften av alla barn i Sydsudan går inte i skolan. Landet har därmed den högsta andelen av barn som inte har tillgång till skolgång.
  • 250.000 barn i landet lider av akut undernäring.

Källa: Unicef

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.