Bashar al-Assad förnekar kemvapen

Uppdaterad
Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad förnekar i en intervju i Expressen att hans regim har använt kemiska vapen mot den syriska civilbefolkningen – trots upprepade rapporter som visar just det

I en tv-inspelad intervju med Expressen avfärdar Bashar al-Assad en färsk rapport om kemiska vapen som propaganda – trots att det i omvärlden anses bevisat att Syrien har använt bland annat saringas mot sin egen befolkning.

– Vi har sagt från dag ett att detta är propaganda mot Syrien för att demonisera presidenten och demonisera staten, säger han till Expressen.

Syrienkriget

Medger tortyr

Bashar al-Assad bekräftar däremot att tortyr har förekommit i syriska fängelser, men förnekar att det har skett med stöd från regimen.

– Det är vad som kan hända var som helst i världen, precis som vilka brott som helst, säger han till Expressen.

I en första del av intervjun med al-Assad påstod han att de farligaste IS-ledarna i Mellanöstern är skandinavier. Men enligt terrorexperten Hans Brun är det uppgifter som är omöjliga att avgöra. I stället ska uttalandet ses som ett sätt att flytta fokus från de egna stridande till en gemensam fiende. En bild som delas av Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Assad är en man som har otroligt många liv på sitt samvete. Det han säger måste läggas i den kontexten, säger hon.

Karriär inom IS

Samtidigt menar Hans Brun att det är fullt möjligt för skandinaver att göra karriär inom IS.

– Det är en rationell organisation som är en meritokrati där det är möjligt för ”duktigtÆ folk att ta sig uppåt, säger han.

I intervjun med Expressen målar al-Assad upp en bild av kriget i Syrien som en kamp mot terrorismen där han själv går i främsta ledet.

– Det är typiskt att han klumpar ihop sina fiender och ser dem som terrorister. Men det är ett grepp som han inte är ensam om att göra, samma metod använder länder som USA, Israel och Saudiarabien sig också av, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

– Han säger att hoten i Syrien kommer utifrån men frågar du civilbefolkningen pekar de på al-Assad själv som ett stort hot som slaktat en stor del av sin egen befolkning, säger Mona Sahlin

Fakta: Bashar al-Assad

  • Född i Syriens huvudstad Damaskus 11 september 1965. Utbildad till ögonläkare i London.
  • Övertog makten år 2000 när fadern Hafez al-Assad dog, men familjen har varit med och styrt Syrien sedan Baathpartiet erövrade makten 1963.
  • Trots hopp om att han skulle införa ekonomiska och politiska reformer har Bashar al-Assad i stort sett fortsatt i faderns auktoritära spår.

Styr landet med järnhand

Bashar al-Assads familj har styrt Syrien med järnhand i över 40 år. Hundratusentals människor har dödats och miljontals har drivits på flykt i det fyra år långa inbördeskriget och anklagelser om utbredda och upprepade krigsbrott har riktats mot den hårdföra regimen. I en intervju i brittiska BBC i februari avfärdade al-Assad bland annat uppgifter om hur den syriska armén urskillningslöst använder hemgjorda ”tunnbomber” fyllda med sprängämnen och metallskrot, trots överväldigande bevis om motsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet