Hundratals flyktingar har de senaste dagarna lyckats ta sig till land, men 8000 kan fortfarande befinna sig på överlastade båtar, utan någon möjlighet att nå land i bengaliska viken. Foto: TT

”Båtflyktingarna inte Burmas problem”

Uppdaterad
Publicerad

Thailand har kallat till möte för att lösa den akuta sitautionen för burmesiska båtflyktingar på Andamanska havet. Men regimen i Burma säger nu att de inte kommer att delta i mötet.

Uppemot 8.000 flyktingar befaras driva omkring utanför Thailand, Malaysia och Indonesien. De är befinner sig i överfulla båtar som övergivits av människosmugglare, utan mat och vatten och är inte välkomna nånstans.

Många av dom flyr från förföljelse och fattigdom i Burma. De tillhör den muslimska minoriteten rohingya.

”Vi var så hungriga”

800 flyktingar gick i fredags i land i Acheprovinsen i Indonesien sen deras båt höll på att sjunka. De tas nu omhand av FN:s flyktingsogran UNCHR. Många av dem vittnar om fruktansvärda scener ute till havs.

– Vi flöt omkring. Vi hade ingen mat, vi hade ingenting. Vi var så hungriga, så hungriga, säger Mohammad Rofi, en 21-åring rohinhya som flytt från Burma.

–De har drivit runt ute till havs i ett par månader och behandlats väldigt dåligt av smuglarna. De har lämnats ombord utan mat och vatten. Så många som 8.000 flyktingar kan vara kvar på båtar ute på Andamanska havet, säger Jeffrey Savage på UNCHR i Indonesien.

Inte Burmas ansvar

Malaysia har nu kallat till ett möte för att diskutera hur den humanitära katastrofen ute till havs ska kunna lösas, där Thailand, Indonesien och Bangladesh också deltar. Men en talesperson för militärregeringen i Burma säger till nyhetsbyrån AFP att landet inte har något ansvar för människorna som flytt Burma.

Talespersonen meddelade också att Burma inte planerar att delta i mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.