Foto: TT

”Batman-massakern” var mord

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk domstolsjury har funnit att James Holmes, som dödade tolv människor och skottskadade 70 på en biograf i Colorado, är skyldig till mord.

Under torsdagen läste domaren Carlos Samour upp de fällande domarna för vart och ett av dödsoffren och 27-åringen James Holmes bedömdes skyldig på 165 punkter. När domaren läste upp namnen på offren stod James Holmes med händerna i byxfickorna och såg oberörd ut, skriver time. Rättegången tog sammanlagt 11 veckor, men juryn behövde endast cirka 12 timmar för att finna den misstänkte skyldig på alla punkter. Nu ska samma jury bedöma om Holmes ska dömas till dödsstraff eller inte.

Sköt metodiskt

Det var för snart tre år sedan som James Holmes öppnade eld under en visning av Batman-filmen ”The dark knight rises” i Aurora utanför Denver. Iklädd i skyddsvästar från topp till tå sköt han ihjäl tolv människor och skottskadade 70. Enligt åklagaren visste den numera dömde Holmes exakt vad han gjorde då han metodiskt sköt ner biografbesökarna. Den yngsta som dog var en 6-årig flicka. Holmes greps utanför biografen på en parkering.

Visste vad han gjorde

Under rättegången vittnade två statligt utsedda läkare och de menade att oavsett hur hans mentala tillstånd var under själva gärningen så visste han att det han gjorde var fel. 

Vill ha dödsstraff

I väntan på straff kommer Holmes försvarsadvokater presentera så kallade förmildrade omständigheter som de hoppas på att kunna rädda hans liv. De kommer troligtvis komma med mer bevis på att Holmes lider av en psykisk sjukdom bland annat. Åklagaren i sin tur kommer att presentera så kallade försvårande omständigheter till stöd för dödsstraffet, bland annat det stora antalet offer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.