Palestinier i protester efter mordet på en palestinsk tonåring. Foto: TT

BBC: Hamas redo för eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Hamas har erbjudit att stoppa sina raketbeskjutningar om Israel i sin tur slutar med sina flygattacker mot Gaza, uppger källor för BBC.

En källa inom Hamas uppger att den egyptiska underrättelsetjänsten har förhandlat fram ett möjligt eldupphör, skriver BBC.

Källan berättar för BBC att ”intensiva kontakter” har förekommit och att den egyptiska underrättelsetjänsten varit ”framgångsrikt och lyckats nå en ny vapenvila mellan Hamas och Israel, och att eldupphöret kommer att tillkännages inom några timmar”.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

Även om inga officiella uttalanden från någon av parterna gjorts öppnar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att han är beredd att trappa ned de militära insatserna om Hamas väljer att utlysa vapenvila.

– Om de fortsätter att beskjuta vår befolkning i södra Israel, så kommer vi att agera kraftfullt, säger han däremot.

Spänt läge i Jerusalem

De senaste dagarna har Israel utfört flera flyganfall mot mål i Gaza efter att raketer har skjutits därifrån in i Israel. Även tidigt i morse ska fyra raketer ha skjutits in i Israel, enligt AFP som hänvisar till ett uttalande från den israeliska armén.

Läget är spänt i östra Jerusalem inför begravningen av den 16-årige palestinske pojke som tidigare i veckan hittades mördad, i något som från palestinskt håll beskrivs som en ”hämndattack”.

Att det varit just hämnd som är motivet för mordet har dock inte bevisats. Men att morden på tre israeliska tonåringar, på det av Israel ockuperade Västbanken, kan ligga bakom är något som den israeliska polisen utreder.

Försenade begravningar

De senaste dagarna har varit oroliga i Jerusalem, med våldsamma upplopp där palestinier och israelisk polis drabbat samman. Dessutom har Israel förstärkt gränsen mot Gaza med fler soldater.

Begravningarna av de tre israeliska tonåringarna har blivit försenade, vilket spär på spänningarna ytterligare.

Israel beskyller Hamas för att ligga bakom morden på de israeliska tonåringarna, men Hamas nekar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

Mer i ämnet