Begravdes – 500 år efter sin död

Uppdaterad
Publicerad

Han dog på slagfältet år 1485 – idag fick Rikard den tredje en begravning värdig en kung. Intresset har varit enormt i England och många har tagit sig till Leicester för att vara med.

Många av besökarna har med sig en vit ros. Den symboliserar huset York, som i trettio år stred om kungatronen med huset Lancaster i vad som kallas rosornas krig. Rikard den tredjes död markerar slutet på kriget, och början på Tudor-eran.

Skurk eller hjälte?

I Shakespeares klassiska pjäs är Rikard den tredje en blodtörstig och maktgalen skurk. Men den senaste veckan har det debatterats flitigt: Vem var han egentligen?

Vissa ser honom som en hjälte, feltolkad av Shakespeare och historieskrivarna.

Hon fick en ingivelse – hittade kvarlevorna

En av dem är Philippa Langley, ordförande för det skotska Richard den tredje-sällskapet. Hon fick en ingivelse att monarken borde ligga under en viss parkeringplats i Leicester. Hon var ihärdig och till slut undersöktes platsen. Kvarlevorna hittades för drygt två år sen.

Kungaättling snickrade kistan

Identiteten fastställdes med hjälp av DNA-tester. En av de få nu levande ättlingarna är en kanadensisk möbelsnickare som fick hedersuppdraget att snickra Rikard den tredjes kista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.