Foto: TT

Rebeller evakuerade från belägrade städer

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes en ovanlig, FN-ledd evakuering av ett dussintal syriska rebeller från den syriska staden Zabadani nära den libanesiska gränsen. Sårade soldater har evakuerats tillsammans med sina familjer, med buss och ambulans som en del av uppgörelsen om vapenvila.

450 rebellsoldater och civila har evakuerats från tre syriska städer, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Evakueringen är en del av den vapenvilan som antogs i september och den omfattar Zabadani och ytterligare två städer i norra Syrien.

Syrienkriget

Får akut vård

Zabadani har varit belägrat av syriska regeringsstyrkor, understödda av den shiamuslimska Hizbollah-rörelsens militära gren, medan de två andra städerna, Kefraya och Fuaa, har varit under belägring av sunnitiska rebeller.

Enligt medicinska källor som deltar i insatsen, har människor som överförts från Fuaa och Kefraya valts ut bland dem som behöver akut medicinsk behandling.

Lämnade städer

Uppgörelsen innebär att ett hundratal rebeller har fått lämna Zabadani i provinsen Rif Dimashq, i den sydvästra delen av Syrien. Ytterligare mer än 300 civila och soldater har fått fri lejd att lämna städerna Fuaa och Kefraya i nordvästra Idlibprovinsen.

Rebellerna ska sen, via Libanon och Turkiet, ta sig till rebellkontrollerade områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet