Syriska soldater står vid gränsen till Daraya. Foto: TT

Belägring av Daraya i Syrien slut – efter fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra års belägring har nu evakueringar inletts i det förödda Daraya, ett legendariskt oppositionsfäste i det syriska kriget. Ambulanser och fordon från Röda korset har kört in i staden, och gråtande rebeller och civila ses ta farväl.

Daraya (Darayya) ligger helt nära Damaskus, och blev känt som ett upproriskt fäste mot diktatorn Bashar al-Assad redan när det som skulle utvecklas till ett blodigt krig ännu bara var fredliga demonstrationer. Fyra år senare är området lagt i ruiner, efter regeringstrogna styrkors långa belägring och otaliga flyganfall.

– Staden är inte längre beboelig, den har förstörts helt och hållet, säger en anonym gerillasoldat.

Syrienkriget

Starka känslor

Den statliga nyhetsbyrån Sana meddelade i torsdags att krigströtta parter nu nått en uppgörelse om att krigare med handeldvapen plus civila ska släppas ut. Tyngre vapen måste lämnas kvar.

Att nu lämna de kvarter man i åratal riskerat livet för väcker starka känslor hos Daraya-borna, berättar den anonyme soldaten.

– Det är en tung stund, alla gråter, ung som gammal, säger han till AFP.

– Folk samlar ihop de få ägodelar de har kvar, och vill bevara minnet av fyra års belägring, hunger och beskjutning, och påminnelsen till den omvärld som utan samvetskval har svikit.

Symbolisk seger

De rebeller som kontrollerat staden uppges ha letts av två islamistiska grupper, kända som Ajnad al-Sham och Islams martyrer.

Även om många rebeller i och med evakueringen kan ansluta sig till sina fränder vid andra fronter i Syrien är uppgörelsen en stor och symbolisk seger för Assad-sidan.

– De civila förs till regimkontrollerade områden runt Damaskus, rebeller åker till (det oppositionshållna) Idlib, om de inte vill överlämna sig till regimen, säger en gerillakälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet