Foto: TT

Belgien har enats kring Kanadaavtal

Uppdaterad
Publicerad

Det splittrade Belgien har – till sist – enats om EU:s stora handelsavtal med Kanada, Ceta.

EU:s frihandelsavtal med Kanada lever vidare, sedan Belgiens splittrade regioner till sist enats om att säga ja.

Fast handelskommissionär Cecilia Malmström väntar ännu med att fira.

– Jag firar inte förrän bläcket har torkat på pappret, säger Malmström efter ytterligare en svängning i alla de turer som skett kring det så kallade Ceta-avtalet under de senaste veckorna.

Nu är det ändå nära att hela EU kan ge sitt klartecken till avtalet. Efter en vecka av intensiva förhandlingar mellan den belgiska centralregeringen och landets Ceta-kritiska regioner – framför allt i söder – nåddes en preliminär uppgörelse under torsdagen.

”Extremt glada”

Den regionale regeringschefen i det fransktalande Vallonien, Paul Magnette, är både nöjd och ursäktande.

– Vallonien är extremt glada över att våra krav har lyssnats på. Jag är ledsen över att andra européer och våra kanadensiska partners har fått vänta, men det vi fick här är viktigt inte bara för Vallonien utan hela Europa, sade Magnette efteråt till den belgiska pressen.

Uppgörelsen ändrar inte själva avtalet i sig, men klarlägger och förtydligar en rad saker som vallonerna oroats för, bland annat kring Belgiens försäkringskassor, genmodifierade grödor och skiljedomstolar.

Ska debatteras

Än är dock inte allt klart. Under fredagen samlas såväl Valloniens regionala parlament som parlamentet i Franskspråkiga samfundet (även känt som Federationen Bryssel-Vallonien) för att debattera och rösta om uppgörelsen.

De diskussionerna lär i sin tur omgärdas av protester från besvikna antiglobaliseringsaktivister som den senaste veckan jublat över Valloniens tvekan.

”Måste bli bättre”

Cecilia Malmström har arbetat hårt för att övertyga motståndarna om Ceta-avtalets fördelar.

– Det är 900.000 jobb i Europa som i dag beror bara på export till Kanada – och jag har träffat otroligt många företag som sagt att om det bara skulle bli lite billigare och enklare så skulle de exportera ännu mer, säger handelskommissionären.

– Sedan måste vi bli mycket bättre på att se till att globaliseringens förlorare inte glöms bort, för de finns ju. Vi måste se till att ha robusta försäkringssystem och sociala skyddsnät – men för att ha det ordentligt så måste man ju ha tillväxt, säger Cecilia Malmström i Bryssel.

Fakta: EU och Ceta

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden. 

EU-kommissionen hoppas att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från årsskiftet, om klartecken kan ges från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Ett högtidligt undertecknande var planerat till det EU-besök som Kanadas premiärminister Justin Trudeau hade tänkt göra på torsdagen. 

För EU-parlamentets del väntar sedan en omröstning tidigast i december. I efterhand krävs även att avtalet slutgiltigt godkänns av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU. 

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.