EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk, talar med Danmark premiärminister Lars Løkke Rasmussen med flera under toppmötet. Foto: TT

Benelux vill ena i splittrat EU

Publicerad

I går körde EU-länderna över Polen i omvalet av Donald Tusk till permanent rådsordförande.

I dag söks i stället efter en ny enighet, när framtidens EU ska diskuteras.

En efter en klev stats- och regeringscheferna fram på röda mattan i det nya Europa-huset i Bryssel i morse för att återuppta sitt toppmöte.

I dag deltar endast 27 länder – Storbritanniens Theresa May har åkt hem, eftersom de andra ska diskutera hur EU ska se ut och fungera den dag som det brittiska utträdet har blivit verklighet.

Oenigheten är stor, inte minst mellan öst och väst. Några av EU:s kärnländer lovar dock göra sitt för att överbrygga motsättningarna.

– Vi har beslutat bjuda in ledarna från Visegrad-länderna (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) till Nederländerna senare i år för att ha ett gemensamt möte med Benelux-länderna, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte på väg in till möte, sida vid sida med sina kollegor från Belgien och Luxemburg.

– Senare i år ska vi också ha ett möte med de tre baltiska länderna, också för att diskutera framtiden för EU. Benelux arbetar väldigt hårt för att spela en positiv roll i den här debatten, säger Rutte.

Jubelmöte i Rom

Ledarna ska i dag främst diskutera vilka vägval och formuleringar som det går att enas om redan inför det stora jubileumsmötet i Rom den 25 mars, då 60-årsdagen av Romfördraget 1957 ska firas med pompa och ståt.

Stats- och regeringscheferna får också en första chans att säga sitt om den ”vitbok” med fem tänkbara framtidsutvecklingar av EU som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker presenterade i förra veckan. Förhoppningen är att man mot slutet av året ska ha enats om vägen framåt.

Strid med Polen

Gårdagens toppmöte slutade i konflikt mellan Polen och de övriga 27. Den polska premiärministern Beata Szydlo var mycket missnöjd med att landets förre premiärminister Donald Tusk fick förlängt på sitt uppdrag som permanent rådsordförande i EU i ytterligare två och ett halvt år.

– Jag kämpar för principerna, även om jag är ensam. Jag är inte rädd för att bli isolerad – tvärtom, sade premiärministern som anklagar Tusk för att vara partisk och lägga sig i den polska inrikespolitiken.

Gårdagens toppmöte var ovanligt både för att EU-ledarna valde att köra över ett medlemsland och för att en av EU:s tyngsta toppfigurer tillsattes trots motstånd från sitt eget hemland. Dessutom vägrade en EU-ledare att ställa sig bakom slutdokumentet, som annars antas i full enighet.

I stället fick gårdagens slutsatser presenteras som mötesordförandens slutsatser.

”Det stöddes av 27 medlemmar av Europeiska rådet, men samlade inte enhälligt stöd, av orsaker som inte hade med innehållet att göra”, heter det nu i texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.