Bernie Sanders efter vinsten i primärvalet i New Hampshire. Foto: TT

Bernie Sanders vann mot Hillary Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsmätningarna visade rätt. Bernie Sanders drog det längsta strået mot Hillary Clinton i New Hampshires primärval.

– Tillsammans har vi skickat ett meddelande som kommer ge eko från Wall Street till Washington: Regeringen i det här landet tillhör folket, inte bara de rika.

I Iowa förra veckan var Sanders nära Clinton, då skilde det mindre än en procentenhet. Nu i New Hampshire blev det en väntad seger för den 74-årige senatorn från Vermont. Men att den väntade segern skulle bli så stor var inte väntat.

På onsdagen när 93 procent av alla distrikt hade räknats bekräftades det att Sanders vunnit med mer än 20 procentenheter. En storseger för Sanders som bygger vidare på Obamas valspråk från 2008, förändring.

USA-val 2016

– Folket i New Hampshire har skickat ett tydligt meddelande till etablissemanget: Folk vill ha riktig förändring.

I segertalet säger han att det som hände i New Hampshire kommer att hända över hela landet. Att hans anhängare kommer att ge sig ut och knacka dörr och ringa tusentals av telefonsamtal.

– Tack vare ett stort valdeltagande vann vi med den energi som demokraterna behöver för att lyckas i november.

– Låt mig ta den här chansen att tacka alla tusentals som så oförtröttligt har jobbat. Våra volontärer som har jobbat natt och dag och knackat på en jäkla massa dörrar. Vi vann tack vare er energi.

Ber om mer pengar

Redan under tisdagskvällen lämnar Sanders New Hampshire för att ta sig till New York och fortsätta kampanjen därifrån. Han gjorde så klart en poäng av att han inte tänker åka till Wall Street, storfinansens högkvarter, för att be om pengar när han är i New York.

– Jag vill att ni som är här går in på min hemsida och skänker pengar till min kampanj. Det är den pengainsamling jag vill ha.

”Vill tacka er allihop”

Hillary Clinton ringde tidigt och gratulerade Sanders till segern och skickade sedan ut en tweet där hon även tackade delstaten:

”Till Bernie Sanders, grattis. Till New Hampshire, tack. Och till våra volontärer, jag är så tacksam för vad ni har byggt upp. Nu går vi vidare.”

Clinton kom sedan tidigt ut på scenen på valvakan för att tala till sina anhängare. Hon gjorde det i sällskap med maken Bill och dottern Chelsea.

– Jag vill tacka er allihop, säger hon i ett brandtal till anhängarna på valvakan.

Sanders i viktigt möte

Efter förlusten i New Hampshire och det oavgjorda resultatet i Iowa behöver Hillary Clinton vinna i Nevada och South Carolina de kommande veckorna för att inte bli alltför vingklippt.

Framförallt i South Carolina har hon haft ett jätteförsprång i opinionsmätningarna, men de mätningarna är gjorda innan valen både i Iowa och New Hampshire.

Det är framst bland olika minoriteter som Clinton haft ett stort försprång, något som Bernie Sanders nu försöker ta igen. På sin resa till New York kommer han redan på onsdagsmorgonen lokal tid att ha ett frukostmöte med den välkända svarta pastorn Al Sharpton på den kända restaurangen Sylvias i Harlem.

– Vi tror att Bernie Sanders story är oerhört stark även bland afroamerikaner. Han har hela sitt liv kämpat för mänskliga rättigheter och mot ekonomisk orättvisa, säger Sanders chefstrateg Tad Devine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet