Foto: TT

Beskedet till SAS: Inreseförbudet upphävt

Uppdaterad
Publicerad

SAS har fått besked från IATA, den internationella organisationen för flygbolag, att inreseförbudet till USA är upphävt.

– Nu gäller de regler som gällt innan reseförbudet, säger SAS kommunikationschef Randi Aggerholm Basch.

USA:s president Donald Trumps dekret som i praktiken innebar ett omedelbart inreseförbud för människor från länderna Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen har upphävts, enligt besked som flygbolaget SAS nu har fått från den internationella organisationen IATA.

– Vi har fått besked från IATA om att inreseförbudet är upphävt, säger SAS kommunikationschef Randi Aggerholm Baasch till SVT Nyheter.

Trumps inreseförbud

Beskedet kom efter att en federal domare i Seattle har upphävt presidentordern, eftersom domaren anser att den strider mot USA:s grundlag.

– IATA har gett ett besked om att den här exekutiva ordern från Donald Trump är suspenderad. Det är efter beslutet från den här federala domaren.

Återgår till vanliga rutiner

– Det som är viktigt för oss är att följa de anvisningar vi får från amerikanska myndigheter, säger Randi Aggerholm Baasch.

SAS återgår nu till sina vanliga rutiner gällande resor till USA, uppger hon.

– Nu gäller de regler som gällt innan reseförbudet, säger Randi Aggerholm Baasch.

– Vi har informerat våra medarbetare om det här, och det vi gör nu är att vi checkar in alla som har giltigt visum och pass, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet