Besluten som avgör Greklands framtid

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmaste dagarna tar europas finansiella och politiska ledare besluten som avgör krisdrabbade Greklands öde.

Pengarna är slut. Bankerna håller stängt och Grekland behöver nu nya stödlån från Europeiska centralbanken (ECB) för att hålla näsan över den finansiella vattenytan.

I dag sammanträder ECB i Frankfurt för att diskutera om fortsatt likviditetsstöd i nödläge (så kallat ELA, Emergency liquidity assistance) till grekiska banker ska betalas ut. Om beslutet är positivt, kan troligen bankerna i Grekland hålla öppet i morgon. Om inte, hålls det fortsatt stängt. En större konsekvens av ett beslut att skära av denna livlina är, enligt marknadsbedömare, att Grekland i praktiken har lämnat eurozonen.

Ekonomiska krisen i Grekland

EU-höjdare i telefonkonferens

Nu på morgonen ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Europeiska centralbankens chef Mario Draghi och eurogruppens ordförande Jeroen Dissjelbloem ha hållit en telefonkonferens. Resultatet av den är ännu okänt.

– Min gissning är att det blir mer pengar till Grekland, men det är inte av ekonomiska skäl, utan rent politiska. Inför finansministermötet i morgon vill man inte att bankerna ska vara stängda, säger Peter Rawet, SVT:s ekonomikommentator.

I kväll flyger tyska förbundskanslern Angela Merkel till Paris för att diskutera krisen under ett möte med franske presidenten François Hollande. De två kanske viktigaste ledarna för två av de 19 euroländerna möter en allt större press från hemmaopinionen att inte fortsätta stödja Grekland med mer av skattebetalarnas pengar.

Akutmöte för finansministrarna

Eurozonens finansministrar ska alltså träffas i Bryssel i morgon klockan 13 i ett akutinkallat möte för att besluta hur man ska gå vidare med denna svåra fråga och om man ska satsa på nya räddningspaket till Grekland. Kl 18 samlas sedan även ländernas stats- och regeringschefer.

Under måndagen uppges att Greklands chefsförhandlare Euclid Tsakalotos har utsetts till ny finansminister efter att Yanis Varoufakis avgick på söndagen. Efter att ha kallat agerandet av Greklands långivare för ”terrorism”, kanske det ändå inte fanns en så god grund för givande samtal mellan Varoufakis och övriga euro-finansministrar.

Men nu blir det alltså Tsakalotos som blir Greklands representant på finansministermötet.

I ett pressmeddelande säger eurogruppen att de förväntar sig höra ett nytt förslag från den grekiske representanten om hur man vill gå vidare i den här krisen.

– Nu handlar det om att få igång samtalen mellan ECB och Grekland, säger Peter Rawet.

Den 20:e juli ska Grekland göra sin nästa stora återbetalning av skuldbördan. 4,2 miljarder euro ska betalas till ECB, misslyckas man med det kan det bli så att landet sätts i konkurs.

Greklandskrisen: Detta händer nu

  • tisdag klockan 13: Eurozonens finansministrar möts i Bryssel
  • tisdag klockan 18: Eurozonens stats- och regeringschefer samlas
  • 20:e juli: Grekland ska göra återbetalning av skuld till ECB på 4,2 miljarder euro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet