Demonstrationer för och emot reformer och utökad demokrati är vanliga i Hongkong. Foto: TT

Bh-protest efter ”bröstattack”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en kvinna dömts för en ”bröstattack” mot en polis drog ett hundratal Hongkong-bor på sig bysthållare för en färgstark demonstration.

30-åriga Ng Lai-Ying dömdes i torsdags till tre och en halv månad i fängelse för att ha tacklat en polis med sitt vänstra bröst. Domen är överklagad, men väcker ändå vrede och löje i Hongkong.

–  Vi får se upp så inte polisen anklagar oss för överfall med hjälp av vår penis eller rumpa, säger en manlig aktivist som under söndagens demonstration dragit på sig en svart bh.

”Hur kan ett bröst vara ett vapen?”

– Domen är absurd. Hur kan bröst ses som ett vapen? Vi är arga, och befarar att det här ska användas som prejudikat mot kvinnliga demonstranter, säger jämställdhetsaktivisten Ng Cheuk-Ling

Domaren i Lai-Ying-fallet beskrev det som en försvårande omständighet att hon skjutit fram sitt bröst för att kunna ”hitta på en anklagelse om att polisen antastat henne”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.