Joe Biden Foto: Scanpix

Biden lämnar förslag mot vapenvåld

Uppdaterad
Publicerad

USA:s vicepresident Joe Biden sade på torsdagen att han på tisdag lämnar förslag till president Barack Obama om hur det vapenrelaterade våldet ska minskas.

Vad som väntas är personkontroller av alla som vill köpa vapen samt förbud mot vissa automatvapen och laddramar som underlättar snabb eldgivning.

Biden ska på torsdagen också ha samtal med den inflytelserika vapenlobbyn National Rifle Association (NRA) samt med företag som handlar med vapen, däribland Walmart som säljer flest vapen i landet.

Vapendebatt i USA

Efteråt uttalade NRA sin besvikelse över att Biden ensidigt talade om restriktioner och tillade att NRA inte tänker tillåta att de av USA:s vapenägare som följer lagen blir ”beskyllda för gärningar av kriminella och galningar”.

Debatten har fått nytt bränsle efter massakern på en grundskola i Newtown, Connecticut, i december där 20 små barn och sex vuxna sköts. På torsdagen skottskadades också en högstadieelev på en skola i Kalifornien. En annan elev har gripits och ett vapen har tagits i beslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapendebatt i USA

Mer i ämnet