USA:s vicepresident och Ukrainas president Petro Porosjenko skakar hand efter sin gemensamma presskonferens i Kiev 16 januari. Foto: AFP/TT

Biden lovordar Ukraina vid avskedsbesök

Uppdaterad
Publicerad

USA:s vicepresident Joe Biden valde att åka till Ukraina och visa sitt stöd till den krigsdrabbade nationen, när han gjorde sin sista officiella utlandsresa i ämbetet.

– Jag ville komma hit en gång till under min sista resa som vicepresident för att hedra de stora framsteg som Ukrainas folk har lyckats åstadkomma, sade Biden.

I Ukraina är oron stor över vad Donald Trumps tillträde som USA:s president ska innebära för landet. Trump har tidigare antytt att han kan tänka sig att erkänna Rysslands annektering av Krim.

Och i en intervju med med brittiska The Times och tyska Bild öppnar han för att USA skulle kunna tänka sig att lyfta sanktionerna mot Ryssland, i utbyte mot att Moskva minskar mängden kärnvapen – något som skulle kunna innebära att en uppgörelse om Ukraina sluts över huvudet på makthavarna i Kiev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet