Joe Biden tillsammans med Turkiets premiärminister Binali Yildirim i Ankara. Foto: TT

Biden: Relationen USA-Turkiet ska stärkas

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen mellan USA och Turkiet är av största vikt och avgörande betydelse. Det sade den amerikanska vicepresidenten Joe Biden vid sitt besök i Ankara.

Allt sedan kuppförsöket i juli har Turkiets relation med allianspartnern USA varit frostig. Den turkiska regeringen upplever inte att USA tillräckligt tydligt fördömde militärens försök att ta över makten från den demokratiskt valda regeringen.

I ett försök att tina upp kontakterna besöker viceprecident Joe Biden bland annat Turkiets president Erdogan.

Joe Biden i Sverige

Ingen förvarning om kupp

Vid sitt inledande framträdande tillsammans med Turkiets premiärminister Yildirim betonade Biden att USA inte hade någon förhandsinformation om kuppförsöket mot president Erdogan i juli. Han sade också att USA aldrig skulle ge sitt stöd till militärens förräderi mot den demokratiskt valda regeringen i Turkiet.

Många turkar, även på högre nivå, har anklagat USA för att ha haft ett finger med i spelet i kuppförsöket i somras. Det växande USA-hatet har inte blivit bättre av att Washington inte velat lämna ut Fethullah Gülen, som Ankara hävdar ligger bakom det misslyckade kuppförsöket.

Biden svarade i diplomatiska termer att USA inte har något intresse av att skydda en person som skadat en allierad, men att lagstiftningen måste följas. 

– Jag förstår regeringens och folket i Turkiets starka känslor om honom. Vi samarbetar med de turkiska myndigheterna, säger Biden på en presskonferens.

Regimens massgripanden, utrensningar och demonisering av Gülenanhängare har fått USA att mana Turkiet att hålla sig till demokratiska spelregler i utredningen av kuppförsöket. Enligt Biden har turkiska tjänstemän försäkrat honom om att det kommer att ske på ett rättssäkert vis.

Väntar på bevis

Biden lovade att USA kommer att samarbeta med de turkiska myndigheterna i takt med att det kommer ny information som kan bevisa Fethulla Gülen eventuella inblandning i militärkuppen.

Turkiets premiärminister Yildirim sade att han och nationen förväntar sig utlämningsprocessen fortsätter utan fördröjning. Enligt nyhetsbyrån Reuters dröjer det till nästa vecka innan Turkiet formellt begär Gülen utlämnad för inblandning i kuppförsöket.

En annan känslig fråga är hanteringen av krisen i Syrien. Länderna samarbetar i kampen mot terrorstämplade IS men har olika uppfattningar om hur insatserna ska se ut. Washington anser att de kurdiska styrkorna är en tillgång medan Ankara ser deras framfart i Syrien som ett allvarligt hot. Turkiet har just inlett en militäroffensiv mot både IS och kurdiska mål i norra Syrien.

Viktiga Natoallierade

Jan Hallenberg, senior professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror ändå att relationerna kommer att ha reparerats när Joe Biden kliver ombord på sitt plan för att åka vidare mot Sverige.

– Turkiet gick med i Nato 1952 och har grundat hela sin försvarspolitik kring det. Jag har väldigt svårt att se att de skulle ändra på det och gå över till ryssarna istället, säger Hallenberg och fortsätter:

–Även om Turkiet och USA är ovänner kommer de att hitta ett modus operandi, där man är överens om vissa saker och oense om andra.

Fakta: Massutrensning

  • I kölvattnet av kuppförsöket den 15 juli har den turkiska regimen slagit hårt mot påstådda kuppmakare.
  • Den 19 augusti utfärdade åklagare en arresteringsorder för 84 universitetsakademiker som anklagas för förbindelser med predikanten Fethullah Gülen, som i sin tur anklagas för att ligga bakom kuppförsöket. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har länge hävdat att Gülen driver en ”parallell stat” i Turkiet.
  • Gülen själv, som befinner sig i självvald exil i USA sedan 1999, har tillbakavisat alla anklagelser.
  • Över 40 000 statligt anställda har gripits, och över 20 000 satt förra veckan fortfarande anhållna, enligt premiärminister Binali Yildirim. Över 5 000 tjänstemän har avskedats och nästan 80 000 har stängts av från sina arbeten.
  • Tiotusentals fångar har också släppts för att göra plats för alla de journalister, lärare, advokater och domare som gripits i samband med kuppförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joe Biden i Sverige

Mer i ämnet