Foto: TT

Bil körde in i fotgängare i Melbourne – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

En bilist har medvetet men av ännu oklar anledning kört på och skadat flera fotgängare i den australiska storstaden Melbourne. Tre personer har bekräftas döda. Beväpnad polis har ryckt ut till platsen, och en man har gripits. Delar av ett shoppingområde i centrala Melbourne kommer att hållas avstängt under stora delar av fredagen.

Flera personer har skadats efter att en bilist kört in i ett antal fotgängare i centrala Melbourne, Australiens näst största stad. Minst tre personer har dött i händelsen, uppger polisen vid en presskonferens i området, och ytterligare minst 20 har skadats.

Händelsen inträffade strax före kl 14 lokal tid.

Välbesökt område

Händelsen utspelade sig i ett populärt shoppingkvarter i stadens centrala delar. Enligt vittnen ska bilen ha setts spinna loss på gatan, innan den körde upp på gångbanan, skriver ABC News.

Körde medvetet in i folk

Den manlige föraren agerade medvetet när han valde att köra in i människorna, uppger polis vid presskonferensen. Man väljer också att tillägga att man inte rubricerar händelsen som terrorism.

Polisen misstänker att händelsen har ett samband med en tidigare knivskärning.

Bilens förare har efter händelsen gripits av polis, och det ska inte kvarstå någon fara för allmänheten. Enligt polisuppgifter till ABC News, sköts mannen i armen av polisen innan han greps. Han ska nu befinna sig på sjukhus där han övervakas.

Uppmanas undvika innerstaden

Polis uppmanar invånare och besökare att undvika området och hålla sig borta från Melbournes innerstad under dagen, då man kommer att arbeta en längre tid med en teknisk undersökning kring platsen.

I Melbourne pågår just nu tennisturneringen Australian Open. Polis uppger på Twitter att den i nuläget inte påverkas av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.