En bilbomb exploderade utanför USA:s konsulat i Erbil. Foto: TT

IS tar på sig dådet utanför USA:s konsulat

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dog och fem skadades på fredagen när en bilbomb exploderade utanför USA:s konsulat i staden Arbil, i norra Irak.

Enligt organisationen SITE, som följer terrorgruppers aktivitet på internet, har terrororganisationen Islamiska staten, IS, tagit på sig dådet.

Enligt amerikanska UD ska ingen av konsulatets vakter eller personal ha skadats. Ett vittne från platsen säger till Reuters att skottlossning hördes direkt efter explosionen, men avtog snabbt. Kurdiska säkerhetsstyrkor var tidigt på plats.

Erbils borgmästare Nihad Qoja bekräftar för Reuters att en bilbomb exploderat utanför ingången, och att konsulatet med all sannolikhet var måltavlan för attacken.

Viktig samarbetspartner

Enligt organisationen SITE, som följer terrorgruppers aktivitet på internet, har terrororganisationen Islamiska staten, IS, tagit på sig bombdådet. Irakiska kurdistan är en viktig samarbetspartner när det gäller de USA-ledda bombningarna av IS inne i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.