– Jag står inte ut med att se mitt land i en sån här situation, berättar 77-årige Giorgos Chatzifotiadis för nyhetsbyrån AFP. Foto: AFP/TT

Bilden som visar desperationen i krisens Grekland

Uppdaterad
Publicerad

En ensam äldre man sitter på marken utanför en bank i Thessaloniki. Bredvid honom ligger hans lilla bankbok. Han gråter förtvivlat. Bilden, som på många sätt symboliserar vad krisens pris blivit för det grekiska folket, väcker starka känslor på sociala medier.

Tusentals av Greklands pensionärer köade utanför landets banker i veckan då ett fåtal öppnade för att låta de äldre ta ut en liten del av sin pension, 120 euro – samtidigt som rädslan för en ekonomisk kollaps växer i krisens Grekland.

Bilden på den oidentifierade mannen, tagen av en av nyhetsbyrån AP:s fotografer, har spridits i sociala medier.  ”Fotot som förmedlar desperationen hos Greklands äldre”, skriver Independent.

Ekonomiska krisen i Grekland

Tilläts ta ut 120 euro

Eftersom ingen har talat med mannen vet man inte säkert vad som hänt, men troligtvis har han precis som så många andra grekiska pensionärer försökt ta ut pengar.

Medborgare tillåts att ta ut 60 euro per dag från bankomaterna i väntan på vad som ska hända. Men många äldre saknar bankkort, och har skurits av från sina tillgångar.

Desperation och ilska

Äldre samlades i långa köer utanför de banker som tillät uttag på onsdagen. Kaos utbröt, och många lämnade köerna i ilska. Flera av pensionärerna avvisades med förklaringen att endast personer med efternamn som börjar på bokstäver från A till I skulle få ta ut pengar, och de ombads att komma tillbaka på torsdagen.

Människor som nyhetsbyrån AP talat med vittnar om desperationen. En man säger att han inte har råd med sin frus medicin på den summa som de fått ta ut, en annan var orolig för att pengarna inte skulle räcka.

Särskilt utsatta

Krisen i Grekland har gått in i en ny kritisk fas efter att landet inte betalade sin miljardskuld till Internationella Valutafonden IMF när tidsfristen gick ut. Man förbereder sig just nu för att hålla en folkomröstning på söndag – där grekerna ska rösta ja eller nej till att godkänna långivarnas villkor.

Greklands äldre är särskilt utsatta i krisen, då nästan hälften av alla pensionärer redan lever under fattigdomsgränsen. Premiärminister Alexis Tsipras har bland annat bett långivarna om att få fördröja utfasningen av det särskilda bidraget till fattiga pensionärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet