Sjukhuset i Aleppo under och efter bombattacken

Bilderna inifrån bombade sjukhuset i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

En film från det sjukhus i den syriska staden Aleppo som förra veckan utsattes för en bombattack av syriskt stridsflyg visar hur desperat vårdpersonal försöker rädda skadade patienter efter attacken. Anfallet mot sjukhuset fördömdes i dag i hårda ordalag av USA:s utrikesminister John Kerry.

Al Quds-sjukhuset i den belägrade staden Aleppo utsattes den 27 april för en flygattack av den syriska regimens bombplan. Uppgifterna om antalet dödsoffer går i sär, men enligt uppgifter till TT dog ett 30-tal människor i flyganfallet.

Ett av dödsoffren var Aleppos siste barnläkare, Mohammed Wassim Maaz. Dr Wassim hyllades i fredags av sju arbetskamrater i ett brev där man mindes sin döde kollega och uppmanade till ett stopp på våldet, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian:

Syrienkriget

“Vi kommer alltid att minnas dr Maaz som den godaste och modigaste människan, vars hängivenhet vad gällde att ta hand om krigets yngsta offer saknade motstycke”.

Försöker nå vapenvila

Dådet fördömdes i dag i en kommentar av den amerikanske utrikesministern John Kerry under de pågående Syriensamtalen i Genève, enligt TT.

– Attacken på sjukhuset är samvetslös.

Under samtalen i Genève försöker Kerry tillsammans med bland FN-sändebudet Staffan de Mistura och utrikesministrarna för Saudiarabien och Jordanien att blåsa liv i fredssamtalen om Syrien.

Enligt den amerikanske utrikesministern närmar sig parterna ett samförstånd kring frågan om ett förnyat vapenstillestånd i landet, inklusive i staden Aleppo.

250 döda i Aleppo

Omkring 250 människor uppges ha dödats under flyganfall och beskjutning de senaste tio dagarna i Aleppo.

140 av offren har dödats i samband med bombningar genomförda av regimen, 96 har dödats i rebell-attacker och totalt 40 barn har dödats i stridigheter i området, de senaste nio dagarna, enligt organisationen Syrian observatory for human rights (SOHR).

Över 270.000 människor har hittills dödats sedan kriget i Syrien bröt ut för fem år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet