Före detta utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: TT

Bildt om missilattacken: ”Kraftig men begränsad reaktion”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta utrikesminister Carl Bildt (M) säger att den amerikanska missilattacken mot Syrien är en tydlig och kraftig reaktion på en situation som är annorlunda än den som den förra amerikanska presidenten, Barack Obama, stod inför. – Det kan bli tumult mellan stormakterna, säger han.

Carl Bildt säger att han var föga förvånad när han vaknade till nyheterna av att USA:s president, Donald Trump, beordrat en missilattack mot den syriska flygbasen Shayrat, nära den regimkontrollerade staden Homs, även om han noterat att man förflyttat fartyg närmare den syriska kusten.

Det var just från flygbasen Shayrat som USA tror att kemvapenattacken, som dödade över 80 människor tidigare i veckan, kom.

Syrienkriget

Kemattacken ”väl förankrad”

Han säger att han tagit del av uppgifter som går ut på att kemvapenattacken var ”väl förankrad” inom den syriska ledningen, någonting som han menar skulle kunna vara den utlösande faktorn som fick den amerikanska presidenten att beordra en attack.

– Jag tog del av israeliska uppgifter igår, som brukar vara välinformerad, som sa att den här attacken var välförankrad i den syriska ledningen. Den här informationen fanns med all säkerhet också hos amerikanarna och vad det så att de hade tillförlitlig information att gasattacken var förankrad i den syriska ledningen så var detta något som jag tror varje amerikansk president hade reagerat på på ett eller annat sätt, säger Bildt.

Begränsad men kraftig reaktion

– Det är ju en begränsad reaktion. Man riktar sig mot den flygbas varifrån den här attacken utgick. Det är en flygbas som ligger långt ute i öknen så risken för civila skador är praktiskt taget obefintlig. Det är en tydlig och kraftig men begränsad militär reaktion. Sen är den utrikespolitiska funktionen betydande vad gäller Ryssland – det är ett klart nederlag för Putin. Ryssland kommer kalibrera sin reaktion och det kommer komplicera de politiska svängningarna under FN:s ansvar.

Vad gäller de kortsiktiga konsekvenserna menar den förre utrikesministern att det kan bli tumult mellan stormakterna USA och Ryssland.

– Iran har reagerat kraftigt och vi får se vad kineserna säger. Vi får se hur det blir med fredsprocessen och övriga processer. Obama höll tillbaka på sin tid, vilket då var rätt. Men nu är situationen annorlunda, säger Carl Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet