Bill Clinton: Hillary gjorde mig mållös

Uppdaterad
Publicerad

Det var mer en kärlekshistoria än något annat. Bill Clinton höll sitt personligaste tal någonsin när han bjöd in det demokratiska konventet till en resa genom hans liv med Hillary Clinton. ”Mitt liv började på riktigt när jag träffade henne”, sa den förre presidenten.

När Bill Clinton i kväll talade till det demokratiska konventet var det för tionde gången. Det var inte första gången han talade å en presidentkandidats vägnar, eller den första gången han talade om sin fru. Men för allra första gången talade han för sin fru, som partiets presidentkandidat.

Och han började helt från början, när de två träffades vid Yale University. Hur han knappt vågade tala med henne, utan bara stod och stirrade.

USA-val 2016

– Våren 1971 träffade jag en flicka. Hon hade stort blont hår, stora glasögon, inget smink och utstrålade en styrka och självsäkerhet som förtrollade mig, sa Clinton.

– Ni kanske inte tror mig, men för en stund blev jag mållös.

Berättade om sitt liv

Bill Clinton tog åhörarna med på en resa genom hans liv tillsammans med Hillary Clinton, från juristutbildningen till huset de köpte i Arkansas. Hur han hamnade i politikens bana, hur hon arbetade själv och stöttade honom samtidigt.

Och hur hon på det tredje försöket svarade ja till hans frieri.

– Jag gifte mig med min bästa vän. Jag var fortfarande förundrad efter mer än fyra år av att vara i hennes närhet av hur smart, stark, kärleksfull och omtänksam hon var. Jag hoppades verkligen att hennes val att vara med mig och ignorera rådet jag gav att satsa på sin egen karrirär var ett beslut hon inte skulle ångra.

– Vi har gått tillsammans, skrattat tillsammans, ända sedan dess. I goda och dåliga tider, genom glädje och sorg.

”Den bästa förändraren”

Medarbetare i kampanjen hade innan talet berättat att Bill Clinton ville att publiken skulle få lära känna hans fru. Han talade om hur han blivit vittne till Hillary Clintons engagemang, från hennes arbete för barn och handikappades rättigheter till att hjälpa mexikaner att få rösta. Samtidigt som hon uppfostrade deras dotter Chelsea.

Han kallade henne flera gånger ”den bästa förändraren” han någonsin träffat, ord som även återfanns på plakat som vajade i hela arenan.

– Om ni hade suttit där jag har suttit och hört vad jag hört under varje diskussion vid middagsbordet, varje samtal under långa lunchpromenader, så skulle ni också säga att det här är en kvinna som aldrig nöjt sig med status quo när det gäller något, sa Clinton.

Gratulerade till nomineringen

Han avslutade med att säga att det finns två olika bilder av kvinnan som just blivit presidentkandidat. Den ena är bilden som målats upp under Republikanernas konvent, den andra är historien han berättat. En är sann, sa Clinton, den andra är falsk.

– Den ena hade åstadkommit mer förändring innan hon fyllde 30 än de flesta lyckas med under en hel livstid inom politiken.

Bill Clinton gratulerade delegaterna till att ha nominerat hans fru, och svarade på kritiken om att Hillary Clinton skulle få landet att stå still om hon blev president. ”Jag hoppas att ni väljer henne”, avslutade han med att säga.

– Den här kvinnan har aldrig varit nöjd med att stå stilla, hon har alltid velat att bollen ska vara i rullning, det är sådan hon är, säger Bill Clinton.

Hillary Clinton dök själv upp via videolänk och tackade delegaterna. Först på torsdag, konventets sista dag, kommer hon officiellt att acceptera nomineringen och hålla ett tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet