Eva Elmsäter, kommentator Foto: SVT

Eva Elmsäter: Bara sanna optimister tror på ett ljusare år

Uppdaterad
Publicerad

2015 var ett av de mest dramatiska år jag kan minnas. Kommer 2016 att fortsätta så eller blir det ännu mörkare? SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter om vad som väntar nästa år.

2015 var ett av de mest dramatiska år jag kan minnas. Kommer 2016 att fortsätta så eller blir det ännu mörkare?

Bara de sanna optimisterna tror att 2016 kommer att bli bättre. De flesta är rädda för att kriserna kommer att förvärras. Och det är svårt att se några tecken på snabba förbättringar. Grundkonflikterna och de politiska låsningarna finns kvar.

Årskrönikor 2015

Flyktingkrisen mattas av

Mer än en miljon människor har flytt över Medelhavet till Europa under 2015. Det är en femdubbling på ett år. Samtidigt har takten minskat något. Men få tror att flyktingkrisen kommer att lösas inom en snar framtid. Orsakerna till att människor flyr har inte ändrats. Krigen, konflikterna och fattigdomen kommer inte att försvinna inom kort.

Terrorn fortsätter

Terrorn är vid sidan av flyktingkrisen det som oroar människor mest.

IS, Islamiska staten, har tvingats backa på flera håll i Syrien och Irak efter intensiva bombningar av framförallt USA och Frankrike. Men samtidigt sprider de sitt inflytande till andra områden som Libyen och Afghanistan. Och de lyckas genomföra terrorattacker i Europa. Det finns inget som tyder på att deras kapacitet att attackera mål i väst kommer att minska. De har militanta sympatisörer i ett stort antal länder.

Syrien – fredsavtal möjligt

FN:s säkerhetsråds plan för Syrien kan i bästa fall leda till ett fredsavtal under 2016. Men svårigheterna är enorma och pessimisterna menar att ett fredsavtal inte behöver betyda ett slut på striderna i det delade Syrien. Svårigheten är inte bara att få de olika grupperna att förhandla med varandra utan att i slutändan också lita på en uppgörelse.

Frågan är om ett fredsavtal kan ge människor tillräckligt med hopp för att stanna kvar i Syrien.

Ryssland in i värmen

Ryssland befinner sig i en djup ekonomisk kris på grund av fallande oljepriser och sanktioner från väst. Rysslands annektering av Krim och inblandning i kriget i Ukraina har lett till att landet blivit isolerat internationellt. Kriget i Ukraina har kostat 9000 människor livet. Men striderna har avtagit och det hela fortsätter som en fryst konflikt

President Vladimir Putins inblandning i Syrien-kriget, visserligen på Bashar al-Assads sida, har ändrat spelplanen ordentligt. Det är möjligt att Putin lyckas återta sin plats bland världens ledare och att sanktionerna mot Ryssland hävs. Detta som tack för att Ryssland attackerar IS i Syrien. Ryssland kommer att ses mer som en partner än en motståndare, precis det som Putin vill.

EU:s splittring fortsätter

EU är inne i en svår kris och den fortsätter under året. Flyktingströmmen har skapat stora motsättningar mellan medlemsländerna och Schengenavtalet fungerar knappast längre.

Storbritannien hotar att lämna EU och det skapar osäkerhet i Bryssel även om folkomröstningen i frågan inte sker förrän 2017.

USA får en kvinnlig president?

USA valde en svart president 2008. Kommer man att välja en kvinna 2016? Det är inte omöjligt om man tittar på hur det ser ut på den republikanska sidan. Donald Trump som är den mest populära kandidaten är utan tvekan proteströstarnas man. Han tilltalar de som har fått nog av etablissemanget. De som har drabbats hårt av den ekonomiska krisen.

Demokraternas Hillary Clinton leder stort i opinionsundersökningarna men har sedan gammalt många emot sig.

Men frågan är om Trump är den som väljarna kommer att rösta på när det gäller. Om de vågar det med tanke på nationell säkerhet och USA:s förhållande till omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Årskrönikor 2015

Mer i ämnet