Bilder från egyptisk stats-tv visar en totalförstörd buss. Foto: Statlig tv/TT

Blodig attack mot egyptiska kristna

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett attentat har riktats mot kristna kopter i Egypten. Bussar med troende på väg till ett kloster stoppades av beväpnade män. Minst 26 människor mördades.

Beväpnade och maskerade män  öppnade på fredagen eld mot en grupp koptiska kristna i Egypten. Vem som ligger bakom dådet är ännu oklart.

Sköts vid vägkanten

Vid attacken dödades minst 26 människor, många barn, och 26 skadades, uppger sjukhuskällor. Offren färdades i två bussar och var på väg till ett ensligt beläget kloster i Minyaprovinsen.

Enligt ögonvittnen var det ett tiotal attentatsmän som stoppade bussarna i vägkanten för att sedan öppna eld. Bilder från egyptisk stats-tv visar hur den ena av bussarna är helt förstörd.

Enligt Egyptens inrikesministerium ska de militärklädda och maskerade attentatsmännen ha tagit sig till och från platsen i fyrhjulsdrivna bilar. Man säger att en intensiv jakt nu pågår efter de skyldiga. Polisenheter patrullerar ökenvägarna där man också satt upp dussintals vägspärrar.

Analys: Oroväckande ökning av attentat mot kristna

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har kallat till ett särskilt möte med säkerhetstjänstemän till följd av dådet, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

Högste imamen i al-Azhar, Egyptens tusenåriga säte för islamskt lärande, fördömer attacken som han menar har syftet att destabilisera landet.

– Jag uppmanar alla egyptier att enas mot denna brutala terror, sade imamen.

Bild från egyptisk tv på en av de attackerade bussarna. Foto: Egyptisk tv

”Vi sörjer med offren”

Också i Tyskland, där det just nu pågår en kongress med bland annat koptiskt deltagande, är reaktionerna skarpa:

– Vi fördömer i skarpast möjliga termer denna typ av attacker på troende människor och sörjer med offren och deras anhöriga, säger tyske utrikesministern Martin Shaefer.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer attacken i ett inlägg på Twitter: ”Våra tankar går till offrens familjer och alla drabbade”, skriver hon.

Förföljd minoritet

I Egypten lever omkring nio miljoner koptiska kristna, ungefär tio procent av befolkningen. De blir allt mer utsatta för våld och förföljelse från sunnimuslimska extremistgrupper.

LÄS MER: Sorg och vrede efter kyrkoattentat

I april genomfördes två terrordåd mot koptiska kyrkor. IS tog på sig dåden, som krävde 45 liv.  Sedan december har omkring 70 kristna blivit dödade i attacker riktade direkt mot kyrkor i städerna Kairo, Alexandria och Tanta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.