En bild från attentatsplatsen från den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Foto: TT

Blodbad i Damaskus när pilgrimer angreps

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal pilgrimer mördades när de skulle besöka shiitiska helgedomar i Damaskus. Ytterligare 120 människor skadades i de två samordnade bombdåden som krävde nästan 50 liv i Syriens huvudstad.

Majoriteten av dödsoffren var irakiska medborgare, uppger Iraks utrikesdepartement, enligt Reuters. Bombdåden inträffade när pilgrimerna skulle besöka begravningsplatsen Bab al-Saghir i Damaskus gamla delar, där ett flertal heliga gravar ligger. Platsen är ett populärt vallfärdsmål för shiamuslimer.

Minst 40 döda

Minst 40 människor dödades och ytterligare omkring 120 människor skadades, uppger syriska myndigheter för den statliga nyhetsbyrån Sana. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) anger på sin hemsida att 46 människor dödades i attackerna.

Syrienkriget

– Tiotals människor har skadats, några av dem allvarligt, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till nyhetsbyrån AFP.

Självmordsbombare vid busstation

En av sprängladdningarna utlöstes av en självmordsbombare vid en busstation där pilgrimer samlats. Den andra sprängladdningen detonerade tio minuter senare, när räddningspersonal kommit till platsen för att ta hand om skadade, skriver AFP.

Även om Syrien är svårt sargat av det grymma inbördeskriget är blodiga dåd med så här många dödsoffer i huvudstadens hjärta mycket ovanliga.

Sunniextremister från terrorrörelserna al-Qaida och IS anfaller ofta shiamål i Syrien och Irak. Ingen grupp har tagit på sig lördagens attentat.

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har pågått i snart sex år.

I mars förra året beräknade FN att minst en kvarts miljon människor hade dödats och en miljon skadats i konflikten. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten från Storbritannien, har minst 312 000 människor dödats sedan kriget bröt ut i mars 2011.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar.

13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Källa: FN, SOHR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet