Blodiga raketattacker i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Minst 30 människor, de flesta civila, har dödats i raketattacker i Kiev-kontrollerade Mariupol, uppger stadsledningen. Ukrainas president reagerar med ilska efter attackerna. – Vi är för fred men vi antar också fiendens utmaning, säger han.

Raketbeskjutningen inleddes på morgonen i Mariupol. Flera bostadshus, en marknad och ett vattenverk i stadens östra delar har förstörts. På lördagseftermiddagen ska också nya raketbeskjutningar ha pågått.

– Det har varit beskjutning inne i Mariupol, senast klockan 17 ukrainsk tid, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson, som befinner sig strax utanför Mauripol.

Krimkonflikten

Barn bland de döda

Enligt stadsledningen har 30 personer dödats vid attackerna i staden, många av dem civila och två av dem barn. 97 personer har skadats.

– Staden är chockad över dagens attacker och just att de riktats mot civila på det här sättet. En sådan blodig dag som det varit i dag har det inte varit på väldigt länge, säger Elin Jönsson.

Dådet kommer två dagar efter det att minst åtta civila mist sina liv när granater träffade en trådbuss i det rebellkontrollerade Donetsk.

Uppgifter om ryska stridsflyg

Samtidigt sprids uppgifter i ukrainska medier att ryska stridsflygplan flyger över rebellkontrollerat område.

– Det är hittills obekräftade uppgifter om att ryska stridsflygplan setts över den självutropade republiken Luhansk folkrepublik. Det är svårt att bedöma uppgifterna. De har inte bekräftats men cirkulerar här i ukrainska medier, säger Elin Jönsson.

”Offensiv inledd”

Alexander Zakharchenko, ledare för de pro-ryska separatisterna, säger att rebellerna ligger bakom attackerna.

”I dag inleddes en offensiv mot Mariupol. Detta kommer bli det bästa möjliga monumentet till alla våra döda”, sade han vid en minnesceremoni i rebellkontrollerade Donetsk.

Ukrainas president Petro Porosjenko reagerar med ilska på dagens attacker. Han lovar att skydda ukrainskt territorium och lovar ”total seger” över de pro-ryska rebellerna.

”Vi är för fred men vi antar också fiendens utmaning. Vi kommer att försvara vårt hemland på det sätt äkta patrioter gör – tills vi segrat fullt ut”, sade han i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet