Sörjande bär fram kistan där den treåriga flickan placerats efter att hon dödats i en IS-attack. Foto: TT

Blodiga IS-attacker med kemvapen i Irak – 600 skadade

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen IS har genomfört två attacker med kemiska vapen nära den irakiska staden Kirkuk. En treårig flicka ska ha dödats, runt 600 uppges ha skadats och flera hundra är nu på flykt från området, uppger irakiska tjänstemän för AP på lördagen.

Tjänstemän och sjukhuspersonal rapporterar att den senaste attacken genomfördes tidigt på lördagen i den lilla staden Taza, som även attackerades för tre dagar sen. Då använde terrorgruppen Islamiska staten raketer utrustade med kemiska vapen, skriver AP.

Enligt Adel Hussein, en lokal tjänsteman i Taza, så finns amerikanska och tyska team på plats för att undersöka om kemiska ämnen använts.

Terroriströrelsen IS

– Det är rädsla och panik bland de kvinnor och barn som är kvar här, säger Hussein, enligt AP.

Svåra skador

De som skadats lider av infekterade brännskador, andningsproblem och uttorkning. Det berättar Helmi Hamdi, en sjuksköterska på Taza sjukhuset.

Hamdi uppger att åtta personer förts till Bagdad för behandling. Förra månaden ska amerikanska specialstyrkor ha lyckats fånga chefen för den IS-enhet som  försöker utveckla kemiska vapen i en räd.

”Använder kemiska vapen”

Enligt den USA-ledda koalitionen har IS hittills använt kemikalier som klor och svavel för att producera dödlig senapsgas.

– Extremisterna använder kemiska vapen. Det är ett legitimt hot, sa den amerikanske översten Steve Warren till AP på fredagen.

Den amerikanska koalitionen har under två månaders tid riktat in flygräder mot byggnader där man försöker framställa kemiska vapen.

Särskild IS-enhet för kemiska vapen

IS misstänks ha inrättat en särskild enhet för kemisk vapenforskning bestående av irakiska forskare som arbetade på vapenprogram under Saddam Husseins tid.

Det uppges även ingå utländska experter i enheten och gruppen tros ha tillverkat begränsade mängder av senapsgas.

Tester bekräftade att senapsgas användes i en stad i Syrien där IS genomförde attacker i augusti 2015. Det finns ytterligare flera obekräftade uppgifter om att kemiska vapen ska ha använts under strider i Syrien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet