”Blodiga” protester mot tjurrusningen i Pamplona

Uppdaterad
Publicerad

Sjuttiofem djurrättsaktivister samlades och halvnakna hällde de hinkar fejkblod över sig själva. Anledningen: att protestera mot den årliga tjurrusning i spanska Pamplona. En som samlades på torget i staden var svenska Sofie Eklund.

– Det är fel att djur plågas och utnyttjas.

Demonstranterna samlades inför San Ferminfestivalens invigning. Den i världen mest kända delen tjurrusning då tjurar springar genom stadens gator och människor gör det till en sport att röra sig så nära dem som möjligt. Något som djurrättsaktivisterna vill få stopp på.

Deltagarna i protesten kom från olika länder bland annat från Sverige. En av dem var Sofie Eklund.

– Jag tycker att det är helt fel,  djur ska inte plågas eller torteras, utnyttjas eller dödas, sa hon. 

San Ferminfestivalen hålls varje år och har många traditionella inslag. Det mest omdiskuterade inslaget är tjurrusningen som börjar kl 08:00 när tjurarna släpps i dom trånga gatorna i Pamplona. Tjurrusningen lockar tiotusentals deltagare bland annat många tourister från hela världen.     

I årets tjurrusning har hittills fyra personer skadats, men ingen av dom allvarligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.