Efter månader av belägring nåddes staden Madaya och dess svältande befolkning på måndagen av en hjälpsändning i form av mat, medicin och filtar. Foto: TT

Boende i Madaya: ”Våra barn svälter”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer i Madaya är i behov av akut vård och FN uppmanar nu den syriska regimen att låta dem som är riktigt illa däran evakueras från den belägrade staden.

– Över 400 personer är nära att dö och behöver omedelbar vård, säger USA:s FN-ambassadör Samantha Power efter ett möte i FN:s säkerhetsråd där situationen i Madaya diskuterades.

Efter att ha hållits i ett järngrepp av den syriska regimen och dess allierade i ett halvår nåddes staden och den svältande befolkningen på måndagen av en hjälpsändning i form av mat, medicin och filtar. Hjälpen blev möjlig först sedan de stridande parterna kommit överens om att tillåta transporten.

”Ingen mat”

Fordonskolonnen med förnödenheter möttes av kvinnor och barn som trotsat kylan i väntan på hjälpen.

Syrienkriget

– Våra barn svälter, våra kroppar skakar, säger den 27-åriga Madayabon Ghaitha Assad.

– Vi har ingen mat, inte ens bröd. Det finns inget vatten, ingen elektricitet, ingen värme. Våra barn gråter nätterna igenom, vi hittar inget att mata dem med.

Enligt Läkare utan gränser har minst 28 människor dött av svält i Madaya sedan i december. Boende har vittnat om hur de tvingats äta katter, hundar, gräs, löv och insekter för att överleva.

Förnekas av Syrien

Men Syriens representant i FN, Bashar Jaafari, avfärdar uppgifterna och vittnesmålen om svält i Madaya.

– Den syriska regimen utövar inte och kommer inte att utöva en policy om att svälta sitt eget folk, säger han.

Uttalandet verkar dock inte övertyga hans kollegor i FN. Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft skräder inte orden om situationen i Madaya:

– Att svälta civila är en omänsklig taktik som används av Assadregimen och dess allierade.

Maten som nu levererats beräknas räcka till cirka 40 000 människor i en månad. Även hjälpsändningar till Foah och Kefraya i Idlibprovinsen har godkänts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet