Abubakar Shekau i en videoinspelning från 2014. Foto: AP/TT

Boko Haram-ledare framträder i film

Uppdaterad
Publicerad

Han har dödförklarats flera gånger förut, och även denna gång verkar jihadiströrelsen Boko Harams ledare Abubakar Shekau trotsa den nigerianska militären.

Nigerias armé uppgav den 23 augusti att Shekau fått livshotande skador i samband med att flyganfall.

Men i en video utlagd på sociala medier motsäger en man som tycks vara Shekau flygvapnets uttalande i augusti om att det har skadat sitt allra mest eftertraktade byte svårt.

– Ni sänder nyheter och publicerar i era medier att ni har skadat mig och dödat mig – och här är jag, säger mannen i videon, som är på arabiska och hausa, som båda talas i norra Nigeria.

– Jag kommer inte att dödas förrän min tid kommer, fortsätter han.

Flygvapnets uttalande om att flera höga Boko Haram-ledare dödats kom dagarna efter att IS, som Boko Haram svurit trohet till, uppgav att en ny ledare tagit över efter Shekau.

Omkring 15.000 människor har dödats och över två miljoner drivits på flykt sedan separatistiska Boko Haram tog till vapen 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.