Än så länge har inga flighter till Nice ställts in från Sverige. Foto: TT

Bolagen flyger som vanligt till Nice

Uppdaterad
Publicerad

Inga flighter har ställts in till Nice med anledning av attentatet. Men oroliga svenskar kan kontakta resebolagen för att höra om de kan boka om sin resa. ”Tidigare har flygbolagen varit flexibla”, säger Michael Kapil på Ticket.

Över 80 personer dog när en lastbil körde in i en folkmassa under nationaldagsfirandet i Nice på torsdagskvällen.

Enligt Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, är det bara Norwegian och SAS som flyger direkt till Nice. Vid 15.30-tiden på fredagen hade inget av flygbolagen ställt in någon avgång till eller från Frankrike med anledning av attentatet.

Attack i Nice 2016

”Flygbolagen flexibla”

Ungefär hundra svenskar som befinner sig i Nice har köpt sina biljetter via resebyrån Ticket. Bolaget tror att en del kan vilja åka hem tidigare, vilket är vanligt vid större dåd.

– Det händer alltid. Det är inte så roligt att vara på ett semestermål när något sådant här har hänt, säger Tickets marknadschef Michael Kapil.

Många resenärer brukar även vilja boka av eller om sina planerade resor. Enligt Ticket reser de flesta svenskar till Nice med Air France, Lufthansa eller SAS. Svenskar som har bokat biljetter till Nice kan höra av sig till resebyrån, men Ticket vet ännu inte vad de kan erbjuda i samarbete med flygbolagen.

– Tidigare när sådana här saker har hänt har de här flygbolagen varit flexibla och erbjudit sig att försöka ta hem kunderna så snart som möjligt och erbjudit ombokning gratis. Vi håller fortfarande på att ta reda på vad som gäller, säger Michael Kapil.

Ingen avgång inställd

Norwegian har i genomsnitt två avgångar om dagen till Nice under högsäsong.

– Som det är nu flyger vi som vanligt till Nice. Vi följer UD:s rekommendationer, säger informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Hon vet inte hur många svenskar som är på plats, men tror att det rör sig ”ett antal hundra”. Det är oklart hur många svenskar som kan tänkas vilja resa hem tidigare, boka av eller om sin resa. Men passagerare som har bokat en resa till Nice med avgång fram till den 24 juli erbjuds att boka om resan till en annan avgång fram till den 7 augusti, i mån av plats.

– Vi förstår självklart att passagerare är oroliga, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson

Resandet fortsätter

Frankrike har utsatts för en rad terrordåd de senaste åren. Så sent som i november förra året dog 130 personer vid flera terrorattacker i Paris.

– Man ser alltid ett tapp i resandet när det hänt ett attentat, men Frankrike har återhämtat sig väldigt snabbt. Efter Parisattacken tog det bara några veckor innan resandet var tillbaka på normala nivåer, säger Michael Kapil på Ticket.

Enligt Ticket brukar det totala resandet inte minska när det har inträffat ett terrordåd. I stället brukar människor välja andra resmål.

– Många väljer till exempel att resa till Spanien nu i stället för till Turkiet, säger Michael Kapil.

Fria samtal

Alla de stora svenska teleoperatörerna meddelar att de tar bort alla avgifter för samtal, sms och surf till och från Frankrike, med anledning av attacken i Nice. Enligt ett pressmeddelande från Tele2 gäller det alla bolagets kunder fram till klockan 23 i kväll, skriver TT.

Så lyder UD:s reserekommendationer

  • Frankrike räknas som ett tryggt resmål. Men efter attentaten i Paris i november förra året råder undantagstillstånd i landet. Resenärer uppmanas att vara uppmärksamma på avvikande saker i offentliga miljöer, särskilt på platser med stora folksamlingar.
  • Efter terrordådet i Nice ber UD svenskar på plats höra av sig till anhöriga som kan vara oroliga. Svenskar ombeds också att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.
  • UD har öppnat ett krisnummer dit anhöriga i Sverige kan höra av sig på telefon 08-405 92 00.
  • Två telefonnummer har upprättats av franska myndigheter dit allmänheten och svenskar på plats i Frankrike kan vända sig till: +33 (0)1 43 17 56 46 och +33 (0)4 93 72 22 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet