En polisman utanför det italienska konsultatet i Kairo efter explosionen. Foto: TT

Bomb mot Italiens konsulat i Kairo

Uppdaterad
Publicerad

Det italienska konsulatet i Kairo utsattes tidigt på lördagen för ett bombattentat. En person dödades av explosionen som var den första riktad mot en utländsk beskickning sedan militären tog över i Egypten.

Bilbomben orsakade stor skada på delar av byggnaden och hördes över stora delar av mångmiljonstaden Kairo. Ett femtiotal byggnader i området fick skador, skriver nyhetsbyrån AFP.

En civilperson dödades av explosionen, uppgav hälsodepartementets talesman Hossam Abdel Ghaffar. Nio personer skadades, bland dem poliser. Konsulatet är normalt stängt tidigt på morgonen och lite folk var i rörelse.

Konsulatet målet

Italiens utrikesminister Paolo Gentiloni säger i ett uttalande på Twitter att ingen italiensk medborgare kommit till skada och att Italien ”inte kommer att låta sig skrämmas”. Han lade senare till att det inte finns något tvivel om att konsulatet var målet för attacken.

EU:s utrikeschef italienskan Federica Mogherini fördömde attacken och uttryckte sin solidaritet med Egypten.

– Ännu en gång är Egypten under attack. Ännu en gång har européer träffats av terrorister, sade hon i ett uttalande enligt AFP.

Riksåklagare mördad

Konsulatet ligger ett par hundra meter från åklagarämbetet och en domstolsbyggnad. Rättsväsendet i Egypten har flera gånger varit mål för bombattentat. För två veckor sedan mördades riksåklagare Hisham Barakat av en bilbomb i Kairo.

Hundratals poliser och soldater har dödats i attentat sedan militären avsatte den folkvalde islamistiske presidenten Muhammad Mursi för två år sedan. Samtidigt har minst 1 400 personer dödats av säkerhetsstyrkorna i samband med demonstrationer och tillslag mot islamister och Mursi-anhängare.

I Sinai har jihadister trogna Islamiska staten (IS) trappat upp den väpnade kampen mot de egyptiska säkerhetsstyrkorna. Den 1 juli tog en IS-ansluten islamistgrupp på sig en rad samordnade attacker som krävde 21 soldaters liv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.