Två bomber exploderade precis när fredagsbönen inletts i Kano, Nigeria. Foto: TT

Många döda i bombdåd mot moské

Uppdaterad
Publicerad

Följden var blodig när två självmordsbombare understödda av beväpnade män attackerade en moské i Kano, den största staden i norra Nigeria på fredagen. Dödssiffrorna är oklara, AFP, som talat med en officiell källa, uppger att minst 120 döda och 270 skadade förts till sjukhus.

Två bomber detonerade precis när fredagsbönen inletts, uppger vittnen. En tredje explosion hördes sedan i närheten av moskén.

– Beväpnade män öppnade eld mot dem som försökte fly, säger polisens talespersonen Emmanuel Ojukwu.

Han uppger att uppretade personer dödade fyra av attentatsmännen, medan resten lyckades fly.

Moskén är kopplad till Muhammad Sanusi II, landets ledande muslimske auktoritet. I förra veckan manade han människor att ta till vapen mot den islamistiska extremistgruppen Boko Haram.

Presidenten fördömer

Nigerias president, Goodluck Jonathan, fördömer attacken och upprepade regeringens ståndpunkt att ”fortsätta mot att få ett slut på terrorismen”.

Fredagens attack är bara en i raden den här veckan. Under torsdagen ska minst 40 personer ha dödats av en vägbomb vid en busstation nära staden Mubi i nordöstra Nigeria och i tisdags ska minst 45 personer ha dödats när två sprängladdningar utlöstes på en marknad i staden Madiguri i nordsöstra Nigeria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.