Rök syns i bakgrunden av den här bilden, tagen i ett rebellkontrollerat område av norra Aleppo i dag. Foto: TT

Vapenvilan bruten – nya bomber faller över Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Vapenvilan i Aleppo som slöts i går har brutits. I dag har den syriska regimen på nytt släppt bomber över staden – samtidigt som evakueringen av civila har skjutits upp.

Planen var att civila och rebeller skulle kunna ta sig ut från Aleppo under det eldupphör som rebellgrupperna och Ryssland tillsammans med den syriska regimen kommit överens om på tisdagen. Men vapenvilan blev kort. 

De första evakueringarna skulle ha genomförts tidigt på morgonen i dag, och på utsatt tid under morgonen stod 20 gröna bussar redo att åka in i de östra delarna i Aleppo för att föra ut människor ur området. Men ingen har setts lämna staden – och sedan började bomberna falla på nytt.

Syrienkriget

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) inledde den syriska regimen sitt flyganfall över Aleppo kort efter det att överenskommelsen om vapenvila och evakuering brutits.

Tungt bombardemang över Aleppo

Explosioner har hörts under dagen och enligt SOHR har intensiva strider brutit ut. Stridsvagnar och granatkastare ska ha använts.

– Sammandrabbningarna är våldsamma och bombardemanget är väldigt tungt, säger Rami Abdulrahman, vid SOHR enligt AFP.

– Tiotals missiler faller över de belägrade områdena och flera människor har skadats och ligger på fältsjukhus efter bomberna från regeringstyrkor och regimstödda iranska missilstyrkor, säger Mojahed Abo Al Jood, medieaktivist från Aleppo mediecenter, i en video på Twitter.

Det kommer också uppgifter om döda civila, både kvinnor och barn. Syriska statliga medier uppger att beskjutning från rebellernas sida har dödat sex människor.

Inte överens om detaljerna

Enligt AFP kollapsade överenskommelsen eftersom antalet personer som skulle evakueras blev för stort.

Regeringen har skjutit upp överenskommelsen om evakuering eftersom det från början var tänkt att 2 000 stridande skulle lämna området och nu blir det fler än 10 000 personer, säger källan.

Dessutom ska regimen ha velat se en namnlista över de som skulle evakueras eftersom personer som hålls gisslan kan finnas bland dem, skriver TT.

Även Iran, allierad med den syriska regimen, har ställt nya villkor. Landet vill att skadade från de rebellbelägrade shiamuslimska byarna Foua och Kefraya ska evakueras samtidigt som boende i östra Aleppo.

Aktivisten Lina Shamy tweetar från krigshärjade Aleppo. Foto: TT och twitter

”Varje bomb är en ny massaker”

Aktivisten Lina Shamy har publicerat en video på Twitter där hon säger att de är utsatta för ett folkmord här i östra Aleppo.

– Till alla som kan höra mig! Det här kan bli min sista video. Mer än 50.000 civila som revolterar mot al-Assads diktatur hotas av avrättning eller dör av bomberna. De civila är fast i ett litet område som inte är större än två kvadratkilometer utan någon säker zon och utan liv. Varje bomb är en ny massaker. Rädda Aleppo, rädda mänskligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet