En självmordsbombare slog under fredagsbönen till mot shia-moskén som ligger i den lilla orten al-Qatif, norr om Dammam, Saudiarabien. Omkring 150 personen fanns i lokalen när bomben briserade. Foto: TT

Självmordsdåd mot moskéer i Saudiarabien och Jemen

Uppdaterad
Publicerad

En självmordsbombare har slagit till mot en moské i östra Saudiarabien. Explosionen inträffade i samband med fredagsbönen. En timme senare ägde ytterligare en explosion rum i en moské i Jemen. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) har tagit på sig skulden för båda dåden.

Ett vittne berättar att en stor explosion ägt rum vid shia-moskén som ligger i den lilla orten al-Qatif, norr om Dammam. Vittnet bedömer att minst 30 personer har omkommit, och att cirka 150 personer befann sig inne i byggnaden när dådet ägde rum när bomben detonerade, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Flera bilder på twitter visar kroppar som dragits ut på gatan, utanför moskén, och täckts över med tygstycken. Minst 20 människor ska ha dödats i explosionen, rapporterar Reuters. Enligt en läkare på ett sjukhus i al-Qatif har minst 70 människor skadats, uppger BBC.

– Vi genomförde den första delen av bönen när vi hörde explosionen, berättar vittnet Kamal Jaafar Hassan, en av deltagarna vid fredagsbönen, på telefon till Reuters.

En talesperson för regimen i Saudiarabien sade i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att de kommer att ”jaga de som är inblandade i dådet och som försöker underminera den nationella enigheten”.

Explosion i Jemen kort efter

En dryg timme efter explosionen i Saudiarabien kom rapporter om ännu en explosion i en shiitisk moské – den här gången i Jemens huvudstad Sanaa. Minst 13 personer uppges ha skadats varav två kritiskt, enligt Reuters.

Enligt en säkerhetskälla ska bomben ha placerats i moskén innan fredagsbönen påbörjades. IS tog kort efter attentatet i Jemen på sig ansvaret genom ett uttalande på Twitter.

Senare under eftermiddagen meddelade IS att de också tar på sig ansvaret för attentatet i Saudiarabien.  I ett uttalande påstås det att ”soldater från kalifatet” låg bakom attacken ”där en självmordsbombare sprängde ett bombbälte”.

Terrordåden föregicks av Saudi-ledd flygräd

Tidigare på fredagen genomfördes också flera flygangrepp mot huthirebeller och deras allierade av den militärkoalition som Saudiarabien leder. I södra Sanaa bombades militärbaser och i den norra delen en idrottsstadion samt ett militärläger för den avsatte presidenten Ali Abdullah Salehs elitstyrka, som har ställt sig på huthirebellernas sida. Även huvudstadens internationella flygplats har bombats. Inga människor uppges ha dödats.

Den Saudi-ledda koalitionen har sedan slutet av mars genomfört flygangrepp mot huthirebellerna i ett försök att återinstallera president Abd Rabu Mansur Hadi.

Konflikten i Jemen har krävt omkring 1 850 människors liv, skadat över 7 000 och tvingat över en halv miljon på flykt, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.