Bombfabrik bombad i Irak

Uppdaterad
Publicerad

En flygräd har utförts i Irak mot vad som beskrivs som en stor bilbombsfabrik driven av jihadistgerillan Islamiska staten (IS). Både civila och IS-krigare miste livet när anläggningen i Hawijah jämnades med marken.

Enligt irakiska källor utfördes flyganfallet av en USA-ledd allians på onsdagsmorgonen.

Något dödstal ger ingen källa, men förödelsen beskrivs som omfattande. Det talas också om många skadade. Sprängämnesexplosionerna ska ha hörts ända till Kirkuk 5,5 mil bort, en stad som är under kurdisk kontroll.

Mobilbilder som uppges föreställa krigsskådeplatsen i Hawijah och som anställda på nyhetsbyrån AFP sett vittnar om söndertrasade byggnads- och fordonsdelar så långt ögat kan se.

Bilbomber

Fordonsbomber är ett återkommande inslag i IS krigföring. Hawijah ligger 22 mil norr om Bagdad och nära flera fronter. Ett av syftena med att slå ut fabriken där uppges vara att skära av IS försörjningslinjer till Anbarprovinsen, som sträcker sig från huvudstaden Bagdad till gränsen mot Syrien i väster.

IS har stängt flera luckor i en damm i Eufratfloden i al-Ramadi i Anbarprovinsen för att lättare kunna attackera irakiska regeringstrupper nedströms staden, som intogs av jihadistgruppen nyligen.

Vatten som vapen

Vattnet har letts om till fördel för IS-rebeller på slagfältet omkring al-Ramadi, och taktiken hotar nu att leda till torka i södra Irak. Nivåerna i floden ligger på oroande låga nivåer, enligt en regeringstalesperson.

När provinsrådet möttes på onsdagen för att diskutera hur situationen kan lösas, var ett av förslagen att bomba dammluckorna.

IS har tidigare försökt använda sig av vatten som vapen. Förra sommaren intog extremiströrelsen Mosuldammen i norra Irak och hotade med att översvämma Bagdad. Kurdiska styrkor kunde dock återta dammen med flygunderstöd från den internationella alliansen.

USA:s biträdande utrikesminister Antony Blinken hävdade på onsdagen att fler än 10 000 IS-krigare fått sätta livet till i de flygräder som den USA-ledda alliansen utfört de senaste nio månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.